Po udanej próbie z rozmarynem, nabrałam ochoty na szarlotkę z tymiankiem. Zapewnie niedługo się tu pojawi.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
250g mąki pszennej
150g cukru
4 duże jaja
7 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1 baardzo duże jabłko - najlepiej szara reneta lub inne kwaskowe, obrane i pokrojone w cienkie plastry
30g zimnego masła, pokrojonego w cienkie plasterki
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo wlewamy oliwę i mleko. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz posiekany rozmaryn. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Ciasta nie będzie dużo, ale nie należy się tym przejmować, gdyż w piekarniku porządnie urośnie. Na wierzchu układamy jabłka. Posypujemy je przyprawą do piernika i układamy plasterki masła. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C. Po 30 minutach, ciasto może mieć lekką tendencję do przypiekania się, więc należy kontrolować rozwój wypadków. Gdy zajdzie taka potrzeba, można przykryć wierzch folią aluminiową.

Życzę Wam smacznego! :-)
Ale ciekawy wypiek:-). Rozmaryn i jabłka używam do wieprzowiny ale jeszcze nic nie upiekłam w takim zestawieniu:-)
OdpowiedzUsuńTo musi być aromatyczne :D
OdpowiedzUsuńinteresujące połączenie smaków, do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńznakomite ciasto:) świetne połączenia smakowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i oryginalne. Jabłka, rozmaryn i oliwa, a to wszystko na słodko...
OdpowiedzUsuńCiekawe, ciekawe :) Zazwyczaj do ciast na słodko nie używam oliwy z oliwek, bo wydaje mi się gorzka, wolę dawać olej rzepakowy, który nie ma swojego smaku, ale tu, w połączeniu z rozmarynem może dawać to ciekawy efekt :)
OdpowiedzUsuńOstatnio rozmaryn dodawałam do krewetek i doszłam do wniosku, że jego aromat jak żaden inny przenika do smaku dania :) Z jabłkami fajnie gra więc ciasto musi mieć moc :)
OdpowiedzUsuńrozmaryn na słodko, musi bardzo ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, zaciekawił mnie :]
OdpowiedzUsuńWspaniałe smaki! Pycha! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRozmaryn w towarzystwie jabłek zawsze lubiłam / ale do tego były jeszcze zawsze pieczone udka z kurczaka :):) / ciekawa jestem smaku tego duetu w słodkim cieście ...
OdpowiedzUsuńUwielbiam rozmaryn. Świetnie pasuje do wszystkiego (i do mięsa i do deserów). I to puszyste ciasto w środku...
OdpowiedzUsuńCzemu nie, warto eksperymentować:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam nowe smaki. Ten jest świetny i bardzo ciekawy. Na bank wypróbuję!!! a ta szarlotka z tymiankiem bardzo mnie intryguje
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie, z pewnością do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń