piątek, 3 maja 2013

Sernik Czekoladowy na Cynamonowym Spodzie albo.. Bez. :-)



Mało co umie poprawić mi humor, tak szybko i tak skutecznie jak... czekolada! A co dopiero, gdy są to aż 3 tabliczki na raz? :-)) Serniczek, serniczunio, serniczątko czyli maleństwo z ledwie pół kilograma sera, ale jakże charakterne! Aż chce sie powiedzieć, że  w małym ciele wielki duch!:-) 300g dobrej jakościowo czekolady robi swoje - nadaje ton. Sernik jest z tych cięższych, zwartych, mazistych, bardziej w stylu amerykańskim niźli rodzimym.
Na polepszenie nastroju, dla wszystkich zawiedzionych pogodą Majówkowiczów, będzie jak znalazł.:-) Taka dawka kakao musi zdziałać cuda!



Sernik Czekoladowy z Cynamonowym Spodem lub Bez

Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
masa serowa:
500g sera na serniki
250g czekolady deserowej lub gorzkiej do masy
110g cukru
2 duże jaja
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
spód:
180g herbatników digestive
70g roztopionego masła
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
polewa:
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki wrzątku

Wykonanie:
masa serowa:
2 stugramowe i pół tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy  w kąpieli wodnej. Studzimy. Ser i cukier wkładamy do misy miksera i krótko ucieramy. Wbijamy po jednym jaju, nie przerywając mieszania. Wsypujemy mąkę i wlewamy ekstrakt waniliowy. Na końcu dodajemy czekoladę. Całość starannie mieszamy do połączenia składników.
spód:
Dno i boki tortownicy zabezpieczamy z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej.Ciasteczka rozdrabniamy najbardziej jak się da i powstałe w ten sposób okruszki łączymy z roztopionym masłem i cynamonem. Herbatnikową masą wylepiamy spód tortownicy, lekko dociskając ją do dna. Teraz wkładamy tortownicę na ca 20 minut do lodówki, by spód stężał. Po tym czasie wykładamy na niego masę serową. Wygladzamy wierzch. Tortownicę z zawartością wkładamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 160C.
polewa:
Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wlewamy wodę. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia się czekolady i połaczenia składników. Ciepłą polewą smaryjemy lekko przestudzony sernik.
Uwagi:
Gęstość masy serowej pozwala na przygotowanie sernika w wersji bez spodu, więc spokojnie można z niego zrezygnować.



Życzę Wam Smacznego! :-)

32 komentarze:

  1. Witam, Nominacja dla http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/ w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy, http://anita-podaje.blogspot.com , Pozdrawiam,ANITA

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda, akurat mam straszną ochotę na srnik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uwielbiasz czekoladę, bardzo Ci ten przepis polecam.

      Usuń
  3. Mój humor znacznie się poprawił :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też! Właśnie wcinam kolejny kawałek. :-)

      Usuń
  4. Uwielbiam serniki :D A ten musi być rewelacyjnie pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim jest rewelacyjnie czekoladowy, więc.. musi być pyszny:-)

      Usuń
  5. 500 g sera i 300 czekolady? To jest to! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, Bee, to jest TO, a nawet duużo więcej!!! :-))

      Usuń
  6. Mniam, ser i czekolada, przyda się na deszczowy maj... ja właśnie idę upiec maślane ciastka:) Pozdrawiam i dziękuję za miłe odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zatem pysznego ciasteczkowania!:-)
    Pozdrawiam ciepło:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda niesamowicie ... czekoladowo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 300g gorzkiej czekolady zobowiązuje! :-))

      Usuń
  9. ale seeerniczek, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniczek jak marzenie :D Czekolada i ser mniam..........

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również jedno z moich ulubionych połączeń...mniam:-)

      Usuń
  11. 3 tabliczki czekolady wtakim małym serniczuniu???? Wow! To musi być świetne ciacho! Jestem czekoladocholiczka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, witaj w klubie czekoladoholiczek! :-)))

      Usuń
  12. Sernik czekoladowy, jak ja dawno nie jadłam, a ten musi być pyszny z taką ilością czekolady:-). Poproszę kawałek Kasiu, ale taki bardzo duży kawałek:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, dla Ciebie tyle, ile zechcesz, ale uprzedzam że serniczek jest raczej niewielki:-).

      Usuń
  13. O mamuniu 300g czekolady??? Iście diabelski ten czekosernik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno charakterrrny, bo diabelsko czekoladowy!!!!

      Usuń
  14. Zaiste, na polepszenie deszczowego nastroju ten sernik jest jak znalazł :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik i do tego czekoladowy to idealny deser na wolne dni. I jeszcze ten cynamonowy spód!

    OdpowiedzUsuń
  16. Nieskromnie przyznam, że to udana kompozycja. :-))

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale narobiłaś mi smaka na tego serniczka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, a na pewno się nie zawiedziesz:-))

      Usuń
  18. Ale pysznie serowo-czekoladowo, że palce lizać :)!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny! Ja właśnie chwilę temu skończyłam piec sernik.

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print