To będzie moja pierwsza blogowa Wielkanoc. Muszę stwierdzić, że podeszłam do niej zupełnie nierozsądnie, powodując istny przepisowy babiniec - mazurków jak na lekarstwo, za to prawdziwe zatrzęsienie bab:-). Dziś kolejna i ostatnia z nich. W moim rodzinnym domu na stole wielkanocnym zawsze gościła baba drożdżowa. Innych, na tę okazję, nigdy się u nas nie piekło. Może właśnie chęć wypróbowania tego, co nieznane jest przyczyną mojego babkowego szaleństwa? :-)
Babka kajmakowa ma cudny karmelowy kolor. Jest puszysta, niezbyt słodka i zaskakująco wilgotna, jak na tego rodzaju ciasto. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocną babę, ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Źródło: Słodka Pasja
Składniki na średniej wielkości formę babkową z kominkiem:
Ciasto:
180g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g masła
3 łyżki cukru
300g masy kajmakowej
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z waniliii
Sos toffi:
100g masy kajmakowej
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
30-40g płatków migdałowych
Wykonanie:
Ciasto:
Masę kajmakową łączymy z masłem i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier, dodajemy kolejno żółtka oraz wlewamy sok z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy masę kajmakowo-maślaną, a potem wyspujemy obydwie mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę wypełniamy ciastem. Pieczemy ca 45 minut w temperaturze 180C.
Sos Toffi:
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem oraz ekstraktem z wanilii. Tak przygotowanym sosem smarujemy jeszcze ciepłą, upieczoną babkę.
Migdały:
Płatki migdałowe krótko prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi posmarowane sosem ciasto.

Życzę Wam smacznego! :-)
Smakowicie wygląda.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
UsuńJa (wstyd się przyznać) nigdy jeszcze bab nie piekłam. Zawsze robi to moja mama, albo teściowa. jakos sie boję, że nie wyjdzie :) musze spróbować, zwłaszcza, że tak ładnie wygląda to u Ciebie.
OdpowiedzUsuńpozd
Baby to jedne z prostszych ciast - robią się prawie same:-). Warto się do nich kiedyś przymierzyć. :-)
UsuńBaba urocza. Ja też zaszalała z kajmakiem na święta, baby zostają po stronie rodziców i teściów :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńNie wyobrażam sobie Wielkanocy bez kajmaku:-). Tobie też, Magdo, zdrowych, wesołych! :-)
UsuńUwielbiam baby i też je robię :) najbardziej chyba piaskową i cytrynową :) pycha ;)
OdpowiedzUsuńAch, tak.....cytrynowa również należy do moich faworytek..:-)
UsuńU mnie zamiast babki będą muffinki :} Za dużo babek przed świętami zjadłam ;] Przepis na babkę kajmakową zapisuje. Uwielbiam kajmak i toffi a połączenie tych dwóch składników zwiastuje rozpustę dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Dzięki, Olu! Tobie również Wesołych Świąt! :-)
UsuńPodoba mi się zwłaszcza wykończenie tej babki - sos toffi i migdały, pycha:)
OdpowiedzUsuńJeśli jesteś miłośniczką kajmaku, naprawdę gorąco Ci tę babę polecam!
UsuńMam jedną małą babeczkę i jak dla nas starczy, ale może za jakiś czas poszukam inny przepis bo zawsze to samo :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych świąt życzę :)
O d czasu do czasu warto pokusić się o jakąś odmianę... Tobie też świątecznie wszystkiego dobrego!:-)
UsuńZ okazji Świąt Wielkanocnych
OdpowiedzUsuńżyczę Ci wiosny, wiosny i jeszcze raz wiosny!
Pękających na drzewach pąków,
ziemi, która zaczyna pachnieć i słońca, które nie tylko świeci, ale wreszcie
także grzeje.
Życzę Ci wiosny w życiu codziennym, rodzinnym, w pracy,
na koncie bankowym ale przede wszystkim życzę Ci wiosny w sercu
Housewife
Ach, wiosna w sercu bardzo by mi się teraz przydała! na koncie bankowym zresztą też!:-) Pięknie dziękuję za cudne życzenia!Dla Ciebie również dużo dobrego, radości, pięknych i smacznych Świąt!
UsuńKasiu jesteś dla mnie babkową mistrzynią, każda prze Ciebie zaprezentowana jest idealna. Ta wygląda rewelacyjnie!!! Wesołych Świąt kochana!
OdpowiedzUsuńTobie również, Olimpio, zdrowych, wesołych....:-). Dziękuję za miłe słowa! :-)
UsuńBabka wygląda wspaniale a moja wyobraźnia pracuje na nad jej smakiem na najwyższych obrotach :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDzięki, Asiu! Tobie również radosnych, rodzinnych, pysznych Świąt! :-)
Usuńkajmak w ciescie, kajmak w polewie... obledna!
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt
Kasiu, dla Ciebie również: wesołych, pysznych Świąt! :-)
UsuńTwoja babeczka wędruje do mojego zeszyciku, aż mam na nią chrapkę teraz ;)Wesołych Świąt i mokrego dyngusa :)
OdpowiedzUsuńBabeczkę warto wypróbować. Dziękuję za życzenia. Wesołych Świąt! :-)
UsuńWspaniała babka / uwielbiam kajmak :) /
OdpowiedzUsuńDroczilko , życzę Ci radosnych , zdrowych i rodzinnych Świąt ... wszystkiego dobrego :)
Aniu, dziękuję! :-) Wszystkiego dobrego świątecznie i pozaświątecznie! :-)
UsuńBabka cudna:)! Życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTobie również: radosnych, rodzinnych, smacznych Świąt! :-)
Usuńpiękna babka i ten sos, mniam! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Radosnych, pysznych Świąt! :-)
UsuńBabka cudowna :) Radosnych świąt!!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dla Ciebie również: świątecznie wszystkiego dobrego! :-)
UsuńWygląda super! Chętnie bym spróbowała...
OdpowiedzUsuńPo babce od dawna ni śladu! :-)
UsuńTaka babeczka to i po swietach smakuje wspaniale :) Ja nie mam nigdy dosyc babek wiec pozwolisz, ze sie poczestuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Kochana, ech... gdybym miała jeszcze choć kawałeczek! :-)
Usuńkajmakowa super!
OdpowiedzUsuńDziękuję, Marto!
UsuńTo chyba genialny przepis!:)
OdpowiedzUsuń