piątek, 3 stycznia 2014

Chlebek Gruszkowy Bez Miksera Czyli..Październik W Styczniu



Pod nazwą "chlebek" kryją się zwykle ciasta do bólu zwyczajne i niewykwintne, co jednak zupełnie nie oznacza, że nie są smaczne. Określiłabym je dodatkowym mianem "śniadaniowe", gdyż świetnie komponują mi się z poranną kawą, kubkiem kakao albo mleka. Być może, na pierwszy kulinarny wpis w nowym roku powinnam wybrać coś bardziej efektownego, jednak górę wzięły: moja niechęć do nadmiernego celebrowania tej okazji, a także wzgląd praktyczny czyli.. niezwykle zaskakująca o tej porze roku dostępność gruszek w (niektórych:-)) sklepach. Połączenie ich z orzechami sprawiło, że w styczniu w mojej kuchni cudownie zapachniało złotą polską jesienią. Ech....!

CHLEBEK GRUSZKOWY BEZ MIKSERA

Składniki na średnią formę keksową:

180g mąki pszennej
80g cukru
2 jaja
3 średniej wielkości, dojrzałe gruszki
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych - opcjonalnie


Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę, kardamon, cynamon przesiewamy i umieszczamy  w jednym naczyniu. Dodajemy  do nich posiekane orzechy oraz cukier. Gruszki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce. Dodajemy do nich jaja, olej, ekstrakt. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do naczynia z suchymi składnikami. Całość krótko mieszamy, tylko do uzyskania w jednolitego ciasta. Przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy przez trzy kwadranse w temperaturze 180C.

Życzę Wam Smacznego! 






32 komentarze:

  1. wygląda pysznie, aż mi tutaj zapachniało takim chlebkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Kasiu! Faktycznie, zapach podczas pieczenia był niesamowity.. :-)

      Usuń
  2. Mniam, super wyglada :) Ja tez lubie takie szybkie i bezproblemowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A kto by nie lubił..? :-)

      Usuń
  3. pychota:) nie ma jak dobry, domowy, szybki i prosty wypiek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na dodatek, prosto i szybko, często = smakowicie. :-)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. I dla mnie! :-) Bardzo Ci polecam, Kochana. :-)

      Usuń
  6. Robiłam już piernik z dyni, ciasto-chlebek z cukinii, ale z gruszki nigdy. Prostota przepisu i dodatek kardamonu powoduje, że to dla mnie numer 1 na liście styczniowych wypieków .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby tylko gruszki nie zniknęły ze sklepów :-)

      Usuń
  7. Pierwsze słyszę ,ale zrobię ,wygląda wspaniale ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No więc..ja też niedawno usłyszałam po raz pierwszy, będąc u koleżanki i oto pojawił się już i na moim stole :-)

      Usuń
  8. takie chlebki to ja lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, śliczny ma kolor :)
    Bardzo takie ciasta lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba i zachęcam do wypróbowania :-)

      Usuń
  10. Najlepszego w nowym roku! :D To taki chleb a`la ciasto o coś czuje, że znakomicie pasował by do mojej porannej kawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, dzięki! Dla Ciebie też serdeczności noworoczne! :-)
      A to ciasto to coś jak chlebek bananowy, tylko, że... z gruszkami :-).
      Kojarzy mi się też mocno z ciastem pt. wiewiórka....

      Usuń
  11. Cudownie się prezentuje. Ja bym go schrupała do czekolady na gorąco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gorącą czekoladą smakowałby zapewne nie mniej pysznie :-).

      Usuń
  12. Już mi smakuje, prosty i szybki przepis, ciasto super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i bardzo szczerze polecam :-)

      Usuń
  13. świetna propozycja! lubię taki chlebki, cynamon, gruszki i orzechy zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To również jeden z moich ulubionych klimatów, jeżeli chodzi o ciasta.. :-)

      Usuń
  14. Pogoda jesienna, więc czas na ten chlebek idealny :)
    Bardzo lubię takie chlebki. Gruszkowego jeszcze nie piekłam.
    Pozdrawiam Cię Droczilko serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ta jesień w styczniu nie przestaje mnie zadziwiać, choć ponoć już za moment ma nadejść najprawdziwsza zima. Chlebek gruszkowy gorąco polecam - wg. mnie znacznie ciekawszy od, tak popularnego, bananowego.
      Pozdrawiam ciepło również :-)

      Usuń
  15. Uwielbiam takie połączenia! Do kawki/herbatki idealne! Zapisuję.... :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebok gruszkowy mmm pychota, ja kilka dni temu robiłam bananowy też w ramach miksowania miesięcy,ale jakie cudne zapachy :)
    Bardzo miło tu u Ciebie
    Paulina Jazzowe Smaki

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto jest pyszne!!!! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu :-).
      Pozdrawiam ciepło :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print