Już parokrotnie tu się zarzekałam, że prostszego przepisu nie znajdziecie, że ciasto jest najłatwiejsze, najbardziej ekspresowe. I wiecie co się okazało? K Ł A- M A- Ł A M!!! Dopiero dzisiejszy jabłecznik spełnia te kryteria...:-)) Spójrzcie tylko, nie wymaga użycia miksera, a lista skladników wręcz sama wbija się w pamięć. Konia z rzędem temu, kto wymyśli mniej skomplikowane ciasto z jablkami...
Najprostszy Jabłecznik
źródło przepisu: wywiad Magdy Gessler w radiowej Trójce + moja niewielka zmiana
Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm:
10 łyżek mąki pszennej
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
3 jaja
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4-5 jabłek
cukier puder lub mieszanka cukru pudru z mielonym cynamonem do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Tortownicę smarujemy masłem. Dno ściśle pokrywamy warstwą jabłek, którą zalewamy ciastem. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam Smacznego! :-)
Jabłecznik wygląda wspaniale:-), uwielbiam wszystko co z jabłkami a w szczególności szarlotki:-).
OdpowiedzUsuńKasiu szarlotka sypana też bez miksera:-), ale Twoja chyba jest szybsza w wykonaniu:-), a może obie są mega szybkie?
Olimpio, przecież nie będziemy się licytować? :-))
UsuńA z termoobiegiem czy bez ?ja robiła wszystko wyszło idealnie a cały środek pływał ..
UsuńPiekłam to ciasto parokrotnie i nigdy nie było najmniejszych problemów. 170C bez termoobiegu zawsze było wystarczające..
UsuńO tak szarlotki to jest to:-) Ciekawe czy w domu by przeszła? Ciągle mi każą robić moją, która niestety wymaga duzo przygotowań...A ta faktycznie jest bardzo prosta:-)
OdpowiedzUsuńWg. mnie są 2 osobne rodzaje ciast z jabłkami: szarlotki i jabłeczniki. Jeśli ktoś lubi wyłącznie szarlotkę i jest bardzo mocno do niej przywiązany, jabłecznik może nie przejść-)
Usuńale super :) własnie mam ochote na coś słodkiego :)
OdpowiedzUsuńNa ekspresowe słodkie co nieco, bardzo polecam CI ten przepis:-).
UsuńLubię takie szybkie przepisy :)
OdpowiedzUsuńJa też, choć czasem mam chęć na coś bardziej wyszukanego.
UsuńNo i proszę, a więc można najprościej i najsmaczniej! Cudowny przepis - zapisuję!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Aniu, ciasto jest naprawdę zaskakująco smaczne, jak na wkład pracy jakiego wymaga.:-)
UsuńAle mi narobiłaś smaka tym ciastem! Takie z jabłuszkami jak powyżej to jedno z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszystko, co z jabłkami!
Usuńha ha rzeczywiście już chyba prościej sie nie da. jabłkowe pyszności :-D
OdpowiedzUsuńNooo, raczej się już nie da. :-)
Usuńprosto i wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWspanialej pewnie się da, ale prościej faktycznie raczej nie.:-)
Usuńfaktycznie prosta:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSłyszałam o nim, prezentuje się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńBardzo Ci polecam!
Usuńśliczzne ciasto :)) takie najprostsze ciastka wychodzą najlepiej :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie wpisu do mojej jabłuszkowej akcji i pozdrawiam cieplutko,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję, Olinko, za miłe słowa!
Usuńo! takie przepisy lubię - zapisuję
OdpowiedzUsuńRelacja jakości efektu końcowego do wkładu pracy jest baardzo korzystna. :-)
Usuńzostaję tutaj..kocham szarlotkę:)))
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie! :-))
UsuńPrzepis podoba mi się, bo składniki zawsze mam pod ręką i jak się trafią niespodziewani goście, to w godzinkę mam pyszny podwieczorek bez wielkich ceregieli :) Już w moim kajeciku. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen przepis sprawdzi się idealnie w sytuacji, o której piszesz. :-)
UsuńFaktycznie, prosizna! A ja uwielbiam prostotę, więc na pewno przetetyję.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci ten przepis polecam!
UsuńPrzepis fajny i prosty. Jabłecznik to dla mnie chyba najbardziej podstawowe ciasto, najczęściej gościł na stole w moim rodzinnym domu.
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, bo wg. mnie to chyba najpopularniejsze ciasto w Polsce.
UsuńDzwoni teściowa:
OdpowiedzUsuń- będę za godzinę!
- ok!
W trzy minuty robię ciasto, pozostały czas sprzątam :D
Przyda mi się taki szybki przepis :D Zapisałam.
W takiej sytuacji sprawdzi się idealnie!
Usuńoj lubię taki ... i to bardzo!
OdpowiedzUsuńPolecam Ci, Marto! :-)
UsuńTo co proste bywa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, często tak się dzieje.
UsuńHej, hej co tam u ciebie słychać ?
OdpowiedzUsuńOlu, dzięki za troskę. Rozłożyłam się maksymalnie. Dopadła mnie przepaskudna grypa. Od bardzo niedawna jestem znowu na chodzie.
UsuńSzarlotki, jabłecznika nigdy nie odmawiam :D a jeszcz etakiej ciepłej prosto z piekarniaka....mniam :D
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami rzeczywiście rewelacyjnie smakują na ciepło. :-)
UsuńSuper ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńDziękuję! :-)
UsuńRzeczywiscie prosty :) I do tego na pewno pyszny. Zjadlabym taraz kawaleczek... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Agnieszko, bardzo Ci ten przepis polecam! :-)
UsuńWłasnie się piecze...zobaczymy co wyjdzie..
OdpowiedzUsuńWidziałam na Twoim blogu, że ciacho udało się znakomicie....:-)
UsuńBardzo prosty :) juz w piekarniku, mam nadzieje, że wyjdzie...:))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Na pewno wyszedł.:-) Przepis jest tak prosty, że ciasto po prostu nie może się nie udać...
UsuńCzy blachę wystarczy wysmarować masłem, czy można położyć jeszcze papier do pieczenia?;)
OdpowiedzUsuńJa piekłam bez papieru, ale nie sądzę, żeby papier zaszkodził:). Natomiast przy samym smarowaniu masłem, ja bym jeszcze leciusieńko oprószyła blachę bułką tartą lub mąką - widzę że nie ma tego w przepisie, zaraz dodam.
UsuńO to to moje ukochane ciacho z dzieciństwa!! Omnom nom
OdpowiedzUsuń:-)
Usuńkoniecznie do upieczenia :) lubię szybkie i smaczne :) choć dziś w planie już sypana to z pewnością w przyszłym tygodniu upiekę tą :D
OdpowiedzUsuńWidziałam sypaną, widziałam :-)
UsuńA na mące żytniej razowej wyjdzie?
OdpowiedzUsuńBo do sklepu daleko i nie chce mi się z dzieciakami do auta pakować :P
Nie wydaje mi się, by użycie tego rodzaju mąki było w tym przypadku dobrym pomysłem - jest zbyt ciężka i ziemista w smaku.
Usuńwszystko ładnie i pięknie ale ile mąki jest nabierane na łyżkę
OdpowiedzUsuńA to akurat nie ma większego znaczenia. Proszę zauważyć, że w tym przepisie wszystkie najważniejsze składniki, nie tylko mąkę, odmierzamy łyżką. Ważne więc, by używać tej samej łyżki i starać się nabierać na nią za każdym razem taką samą ilość danego produktu (10 identycznych łyżek mąki + 10 identycznych łyżek cukru + 10 identycznych łyżek oleju). Waga zużytych produktów nie jest aż tak istotna, należy jedynie zachować odpowiednie proporcje. Pomogłam? :-)
Usuńile maki jest nabierane na łyżkę?
OdpowiedzUsuńOdsyłam do odpowiedzi powyżej, a jeśli nie jest satysfakcjonująca, proszę zerknąć do przelicznika miar i wag Piekarzynek Kuchenny, który znajduje się w prawej kolumnie bloga. Tam można sprawdzić ile mąki, przeciętnie, zmieści się w łyżce. :-)
UsuńKurde! Proste ciasto! Dla beztalencia kulinarnego takiego jak ja top wymarzony przepis :P Chyba zrobię mężatemu niespodziankę dziś :D
OdpowiedzUsuńZ tym przepisem jesteś skazana sukces! :-) Ciasto nie może się nie udać.
Usuńwitaj ,majac wielka ochote na cos pysznego a dotego wielkiego lenia ;) jest to najfajniejszy przepis na lakociowe conieco,dzieki wielkie ,pozdrawiam ;)nata
OdpowiedzUsuńbędę wlasnie się pierwszy raz piekl ciasto ale skoro taki latwiutki przepis wszystko się uda :) dziekuje
OdpowiedzUsuńNie może się nie udać - nie znam prostszego i bardziej niezawodnego ciasta. :-)
UsuńWłaśnie ciacho siedzi w piekarniku.
OdpowiedzUsuńDość nieufnie do tego przepisu podeszłam, bo nie przypomina mi żadnego innego przepisu (no chyba, że na muffinki, których też się nie miksuje), no i te jabłka w dużej ilości... zobaczę na własne oczy efekt to się wypowiem konkretnie!
Po degustacji powiem, że jest smaczne, chociaż powiem, że spodziewałam się czegoś lepszego... nie przypadła mi do gustu konstystencja upieczonego ciasta, coś a'la zakalec... ścisłe, nienapowietrzone ciasto. Może coś nie wyszło, ale jako tak proste ciasto to u mnie odpada!!!
UsuńBardzo dziękuję za opinię. Cieszę się, że jednak smakowało...
UsuńSzarlotka przesmaczna, nie zdazylam zrobic zdjecia :-)
OdpowiedzUsuńA ja wczoraj dodałam podwójną ilość mąki (łyżki bardzo czubate) szklankę mleka z sodą (niepełna łyżeczka) i jabłka zastąpiłam śliwkami. I już go nie ma...
OdpowiedzUsuńa jeżeli chcę zrobić na zwykłej blaszce bo nie mam tortownicy to wystarczy że podwoję ilość składników?;>
OdpowiedzUsuńTrudno odpowiedzieć na tak sformułowane pytanie, bo wszystko zależy od wymiarów tej zwykłej blaszki :-) . Proporcje z przepisu wystarczą na blachę o orientacyjnych wymiarach: 22cm x 22 cm.
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.sweetbox.com.pl
Ciasto super. Wyszło mi chociaz mam problem z wypiekami. Jabłka posypałam cynamonem przed wylaniem ciasta na blaszkę. I dodałam ciut wiecej proszku do pieczenia. Polecam przepis nawet dla początkującego.
OdpowiedzUsuńJa też jabłka posypałam cynamonem przed wylaniem ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.