Tymczasem, ten placek tak ma i nawet nauczył się z tym żyć. Oczywiście, można mu współczuć, ale i bez tego radzi sobie znakomicie. Na każdym kroku udowadnia, że nie trzeba epatować urodą, by wzbudzić zainteresowanie. Czasami prostota i brak skomplikowania bywają cechami nie do przecenienia. Są takie chwile, kiedy potrzebujemy zupełnie zwyczajnego ciasta, a i często składników w domu mamy też tylko na zwykłe. Z tych oraz innych powodów, warto mieć w swoich zbiorach także ten przepis. No i pamiętajmy, że dziś jest Dzień Jabłka. :-)
Prosty Placek Oliwny z Jabłkiem i Bananami
Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
1 duże jabłko
1 duży banan lub 2 mniejsze
3 duże jaja
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1,5 szklanki mąki pszennej
solidne 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Identycznie postępujemy z bananami.
Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wyspujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy oliwę. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy. Na wierzchu rozkładamy owoce. Pieczemy ca 45 min. w temperaturze 180C.
UWAGI:
Jeśli obawiacie się charakterystycznego posmaku oliwy w cieście, użyjcie zamiast niej zwyklego oleju rzepakowego.
Życzę Wam Smacznego! :-)
jak dla mnie - pysznie się prezentuje :) a połączanie jabłek z bananami uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńWszystko jest kwestią gustu i smaku. Miło mi, że Tobie się podoba :-)
UsuńCiacho nie musi być fotogeniczne :D
OdpowiedzUsuńW każdym razie, na pewno nie powinno to być podstawowe ani tym bardziej jedyne kryterium jego oceny :-)
UsuńKażde pyszne ciacho doskonale się wybroni po pierwszym kęsie :) Ciasta na oleju, jogurcie czy maślance smakują zawsze i wszystkim. Twoje zapowiada się również pysznie, wilgotnie i słodko - w sam raz na podwieczorek :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Z tego co zauważyłam, ciasta na oleju mają tyle samo zwolenników, co przeciwników, a to jest ciasto na oliwie, na którą w słodkim wypieku, amatorów nie ma zbyt wielu.... Smak jest specyficzny...to fakt.
Usuńsą takie dni, że właśnie proste ciasta skupiają przy stole całą rodzinę i na drugi dzień nie ma co szukać nawet okruszka;)
OdpowiedzUsuńKarmel, święte słowa! :-)
UsuńPowiedzmy sobie szczerze - każdej z nas zdarzyło się wyjść nie najlepiej na zdjęciu , ale czy to czyni z nas nieapetyczne babeczki ? :):):) ALEŻ NIE !!!
OdpowiedzUsuńA Twoje ciasto wygląda sobie całkiem apetycznie na tym zdjęciu ... ja poczęstowałabym się z chęcią kawałeczkiem :)
Częstuj się śmiało, apetyczna Babeczko! :-)
UsuńOch mniam,mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńJakie puszyste, wow:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńJest absolutnie zachęcające do spróbowania!
OdpowiedzUsuńA widzisz! Co człek, to opinia. :-)
UsuńUdane ciasto. Jabłka z bananami świetnie się łączą :)
OdpowiedzUsuńDzięki, Magdo! :-)
Usuńnigdy nie jadłam ciasta z bananami, ciekawy pomysl!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńmmm pychotka! :)
OdpowiedzUsuńTo ja porywam kawałeczek ....:)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne polecam , piekę juz po raz kolejny :)
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że zasmakowało :-)
OdpowiedzUsuń