poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Ciasto Czekoladowe z Malinami (na Majonezie)





Przyznam, że dość długo wzbraniałam się przed pomysłem dodania majonezu do słodkiego wypieku...
Niepotrzebnie. 
Majonezu nie wyczuwa się w smaku...a ciasto jest wyjątkowo lekki i puszyste iiiiiiiii co ważne, dzielnie utrzymuje owoce na powierzchni.
Z pewnością nie jest to mój faworyt wśród czekoladowców, ale jednocześnie jest na tyle smaczny, że będę Was namawiać do przetestowania przepisu :-)



Ciasto Czekoladowe z Malinami (na Majonezie)

Składniki na formę o śr. 22 cm:
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 80g mąki pszennej
  • 8 płaskich łyżek kakao
  • 100g cukru
  • 100g majonezu
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli morskiej 
  • opcjonalnie: cukier puder do oprószenia po upieczeniu

Wykonanie:
  • Jaja ucieramy z cukrem
  • Dodajemy majonez
  • Następnie wsypujemy partiami makę wymieszana z proszkiem do pieczenia i solą
  • Na końcu dodajemy kakao
  • Całośc starannie mieszamy i przekadamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
  • Pieczemy ca 40 min w temperaturze 170C (grzałka góra dół) 
  • Upieczone i wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print