Przyznam, że dość długo wzbraniałam się przed pomysłem dodania majonezu do słodkiego wypieku...
Niepotrzebnie.
Majonezu nie wyczuwa się w smaku...a ciasto jest wyjątkowo lekki i puszyste iiiiiiiii co ważne, dzielnie utrzymuje owoce na powierzchni.
Z pewnością nie jest to mój faworyt wśród czekoladowców, ale jednocześnie jest na tyle smaczny, że będę Was namawiać do przetestowania przepisu :-)
Ciasto Czekoladowe z Malinami (na Majonezie)
Składniki na formę o śr. 22 cm:
- 100g mąki ziemniaczanej
- 80g mąki pszennej
- 8 płaskich łyżek kakao
- 100g cukru
- 100g majonezu
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- opcjonalnie: cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Wykonanie:
- Jaja ucieramy z cukrem
- Dodajemy majonez
- Następnie wsypujemy partiami makę wymieszana z proszkiem do pieczenia i solą
- Na końcu dodajemy kakao
- Całośc starannie mieszamy i przekadamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
- Pieczemy ca 40 min w temperaturze 170C (grzałka góra dół)
- Upieczone i wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)