niedziela, 12 sierpnia 2018

Półkruche Maślane Ciasto z Morelami i Śliwkami






Takie ciasto to dla mnie kwintesencja sierpnia...
Słodkie, aromatyczne morelki i soczyste śliwki...zapieczone na półkruchym, maślanym spodzie... 
Przygotowuje sie je szybciuteńko, piecze chwilę dłużej, a pochłania....z niezwykłym entuzjazmem i rozkoszą.
Pachnie i smakuje latem...







PÓŁKRUCHE MAŚLANE CIASTO Z MORELAMI I ŚLIWKAMI

Składniki na formę o śr. 28/30 cm:

  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 90g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 dorodne jajo
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ca 500g moreli i śliwek
  • cukier puder do oprószenia po upieczeniu - opcjonalnie

Wykonanie:
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera iiiiii dokładnie ze sobą mieszamy (ucieramy) aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto, które w ten sposób otrzymamy będzie miało dość luźną i kleistą konsystencję, ale nie przejmujemy się tym, bo dokładnie tak ma być.
  • Miskę z ciastem wstawiamy na 2 kwadranse do lodówki
  • W tym czasie przygotowujemy owoce. Myjemy je, dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Jeżeli trafiły nam się okazałe egzemplarze, dzielimy je na jeszcze mniejsze części (ćwiartki).
  • Schłodzone ciasto równomiernie rozprowadzamy na spodzie formy. Nie będzie to zadanie łatwe,  z racji wspomnianej wcześniej konsystencji, ale zapewniam, iż wszelki trud się opłaci. Na wierzchu, bardzo gęsto układamy morele i śliwki.
  • Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego do 190C piekarnika (grzałka góra dół) i pieczemy około 60 minut, pilnując, by owoce zanadto się nie przypiekły.
  • Upieczone i wystudzone ciacho możemy oprószyć cukrem pudrem, jeżeli przyjdzie nam na to ochota.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print