czwartek, 6 września 2012

Rewelacyjny waniliowy sernik na kakaowym spodzie



Niech Was nie zwiedzie niepozorny wygląd tego ciasta! :-) Coraz częściej przepisy na serniki roją się od mniej lub bardziej wyszukanych dodatków. Pod tym względem mój wypada bardzo słabo :-). Jest bez polewy. Nie ma  w nim czekolady i kawy. Nie jest cytrynowy ani pomarańczowy. W dodatku jakiś taki blady i bez grama bakalii. Nie dodałam do niego malin, borówek, wiórków kokosowych , podobnie jak masy innych popularnych ostatnio składników. Mam swoją teorię, że geniusz kulinarny często tkwi w prostocie:-), a ten wypiek perfekcyjnie wpisuje się w moje wyobrażenie o serniku idealnym.




Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
3/4 kostki masła
1 jajo
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżeczki kakao
Masa serowa:
Jeśli chcecie, by sernik był zdecydowanie wysoki, masę należy przygotować z 1,5 porcji i oczywiście wydłużyć nieco czas pieczenia.
1 kg mielonego sera na serniki
200-250g cukru - w zależności od tego, czy lubimy serniki bardziej lub mniej słodkie
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 jaj
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
125ml gęstej śmietanki kremówki 36%
Wszystkie składniki powinny być  w temperaturze pokojowej!!!

Wykonanie:
Na blat lub stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy obydwa cukry, proszek do piecznia i kakao, a następnie zimne masło, które siekamy nożemy na małe kawałeczki. Wybijamy jajo i ze wszystkich składników zagniatamy jednolite ciasto. Możemy schłodzić je w lodówce, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy do żądanego rozmiaru i wkładamy na spód tortownicy. Całą powierzchnię nakłuwamy widelcem. Przed wyłożeniem masy serowej, spód podpiekamy przez 20 minut w temp. 190C. W tym czasie zabieramy się za obróbkę sera. W misie miksera ucieramy ser, cukier i mąkę. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jaja (kolejno, po jednym). Na końcu dodajemy kremówkę i całość miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Przez 15 minut pieczemy w 180C. Następnie zmiejszamy temperaturę do 120C i pieczemy dalej około 1,5 godziny. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

Życzę Wam smacznego! :-)

9 komentarzy:

  1. o jaki piękny sernik! to musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny, mam zamówienie na sernik, może wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi naprawdę bardzo miło, jeśli skorzystasz z mojego przepisu. Świetnie wychodzi również w wersji z pominięciem kruchego spodu.
      Pozdrawiam:-)

      Usuń
  3. Zgadzam sie, czasem najprosciej = najlepiej :) A do ciemnych spodow mam slabosc.

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie nie wygląda niepozornie! Chętnie bym się poczęstowała kawałkie, uwielbiam serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ciasto. :) Uwielbiam serniki, za ich prostotę i urzekający smak.

    OdpowiedzUsuń
  6. bo czasem dodatki są zbędne :) pyszna klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Raczej nie przepadam za sernikiem, ale ten wygląda 9i pewnie smakuje) OBŁĘDNIE :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print