Moja dzisiejsza tarta to przykład tarty uniwersalnej. Jakichkolwiek owoców by się nie użyło, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale jadałam już w wersjach rozmaitych: z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Wszystkie były pyszne.
Składniki na formę do tarty o śr. 28 cm:
5-6 brzoskwiń
spód:
250g mąki pszennej
125g miękkiego masła
4 łyżki gęstej śmietany
4 łyżki cukru
szczypta soli
krem:
100-150ml śmietany kremówki 30%
2 jaja
100g cukru
50g mąki pszennej
dodatkowo:
cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C. Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką. Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym.
Życzę Wam smacznego! :-)
Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńMogę kawałeczek do kawy?
ja dzisiaj wybrałabym śliwki :-)
OdpowiedzUsuńobłędna! ja też porywam kawałek;)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smacznie...a ja właśnie piję kawę i chętnie bym zjadła jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńBosko wygląda *.*
OdpowiedzUsuńależ genialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z polewą śmietankową :] A twoje ciacho wygląda pysznie :}
OdpowiedzUsuńmoc owoców zanurzonych w cieście - lubię to! :)
OdpowiedzUsuń