Pomysł, z moimi niewielkimi zmianami, pochodzi stąd.
Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 łyżki sklarowanego masła
2 jaja
1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki ulubionych konfitur
Cynamon, goździki (rozrobnione), imbir - po duużej szczypcie
200-250g bakalii (rodzynki,pokrojone orzechy i suszone owoce - wedle upodobań smakowych).
Wykonanie
Robimy mocny napar z herbaty. Zalewamy nim bakalie i odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy je , a herbatę zachowujemy. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy masło, konfitury i wlewamy herbatę. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz bakalie. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Pieczemy ca 30 min. w temperaturze 200C.
Życzę Wam smacznego! :-)
jeżeli ma posmak pierniczka, to jest to ciasto stworzone dla mnie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie aromaty
fajowe ciasto
Świetnie się prezentuje, wypróbuję na pewno:-)
OdpowiedzUsuńJesli jest w nim coś z piernika i coś z keksu to musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuńLekko korzenny i mocno bakaliowy smak brzmi cudnie *.* plus dobra herbata, i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, lubię korzenne nuty i bakalie:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się przepis, chętnie z niego skorzystam i wypróbuje w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńinteresujące ciasto - połączenie piernika i keksu
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek :)
ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńfajny przepis, nie jadłam jeszcze takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńInteresujące ciasto, takiego jeszcze nie jadłam.Prezentuje się wspaniale :]
OdpowiedzUsuńwygląda kusząco .... fajne takie wigotne
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta z bakaliami. Zeby było ich jak najwięcej.byleby były świeże,ja dlatego kupuje tu www.panorzeszek.pl
OdpowiedzUsuńszkoda, ze nie czuc herbaty skoro ma być herbaciane, ale i tak wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń