czwartek, 27 grudnia 2012

Ekspresowy Likier Espresso



Ileż to było planów, przygotowań i radosnego podekscytowania..???. Trudno uwierzyć, że już po świętach. Minęły nie wiadomo kiedy, stanowczo zbyt szybko. Od dziś wracamy do rzeczywistości. Na szczęście, na krótko, bo za chwilę poddamy się kolejnemu szaleństwu. Sylwester i Nowy Rok zbliżają się wielkimi krokami...
Dzisiejszy likier to propozycja na sylwestrową domówkę. Idealny trunek dla pań.
Moc umiarkowana, kremowa konsystencja, no i ten pyszny kawowy smak...
Źródło przepisu


Składniki na 0,7 l:
300 ml śmietanki kremówki
100 ml mleka
200 ml ajerkoniaku
100 ml koniaku lub brandy
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Śmietankę, mleko i kawę zagotowujemy w rondelku. Gdy kawa się rozpuści, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wlewamy ajerkoniak i koniak/brandy. Starannie mieszamy. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, celem przegryzienia sie smaków. Przechowujemy również w lodówce.



Życzę Wam smacznego!:-)

9 komentarzy:

  1. nic tylko sączyć powolutku w miłym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak znalazł dla fanki kawy:) czyli mnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam likiery a najbardziej kawowe, kokosowe z białej czekolady, a ten Twój tak prosty do zrobienia, że aż się prosi przywitać ze mną Nowy Rok:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowałby mi taki kawowy, na pewno!
    pozdrawiam już Noworocznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawa i alkohol w jednym - musi smakować wyśmienicie ;) super pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print