piątek, 1 stycznia 2016

Odrywane Drożdżowe Ślimaczki z Dżemem na Powitanie Nowego Roku





Za oknami mróz, a w domu przyjemne ciepełko, ogień  w kominku i oszałamiający zapach drożdżowego ciasta, wydobywający się z piekarnika. Taki pierwszy dzień roku, to ja rozumiem! :-) Na noworoczne postanowienia jeszcze przyjdzie czas, a zanim nadejdzie, zdążę pochłonąć solidną porcję ślimaczków ;-) .





Odrywane Drożdżowe Ślimaczki z Dżemem

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 25g świeżych drożdży 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 75g roztopionego masła
  • słoik ulubionego dżemu
Wykonanie:
  • Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru oraz zalewamy 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, 3 łyżki cukru, wlewamy drożdżowy rozczyn i pozostałe mleko, wbijamy żółtka. Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i całość ostawiamy do wyrośnięcia czyli do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętość
  •  Kiedy tak się stanie, wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ca 30x40 cm.
  •  Smarujemy go dżemem, zostawiając niewielki margines na brzegach ( bez dżemu )
  •  Następnie zwijamy w roladę, którą potem kroimy na kawałki (ślimaczki) o grubości 2-3 cm
  • Nasze ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ca 20 minut w temperaturze 200C.






    Życzę Wam Smacznego! :-)

4 komentarze:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print