To ciasto jest dobrze
znane w każdym francuskim domu. Służy dzieciakom niczym cukierniczy
elementarz, bo właśnie od niego zwykle zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.
Przepis zachęca do zabawy plastikowymi kubeczkami, a milusińskim w to graj. Nie
widzę przeszkód, by i nasze maluchy zakasały rękawki, a my razem z nimi. Weekend
to idealny czas na takie wspólne, rodzinne igraszki w
kuchni...
Moim zdaniem, gâteau au
yaourt jest świetnym ciastem śniadaniowym i z takim przeznaczeniem szczególnie
je polecam.
Gâteau au
Yaourt - Francuskie Ciasto Jogurtowe
źródło: prosto z samego Paryżewa
źródło: prosto z samego Paryżewa
Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek po jogurcie/kefirze/śmietanie o poj. 150-200g
3 kubeczki mąki pszennej
2 kubeczki cukru - ja dałam tylko 1,5 kubeczka
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1/2 opakowania cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubeczek oleju
3 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Makę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie, w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i całość krótko mieszamy na gładkie ciasto. Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ca 35 minut w temperaturze 180C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego! :-)
świetne :) wygląda puszyście i lekko, na pewno warte upieczenia!
OdpowiedzUsuńDzięki, Łucjo! :-) Jak na swą prostotę, jest zaskakująco smaczne.
Usuńciasto jogurtowe bez jogurtu :)
OdpowiedzUsuńa no właśnie-gdzie jest jogurt?:)))a ciasto wygląda pysznie:)
UsuńGapa ze mnie. Jogurt już się pojawił :-)
UsuńWygląda na bardzo wilgotne tylko gdzie jest jogurt:-)?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność! Już wszystko poprawione. :-)
UsuńO widzę, że udało się kupić aparat:D A ciacho świetne!
OdpowiedzUsuńOlu, to byłoby zbyt piękne - aparat pożyczony jedynie......
UsuńUwielbiam ciasta jogurtowe i nie ukrywam, że chętnie bym się załapała na Twoje. Dzięki za wczorajsze spotkanie :)
OdpowiedzUsuńJa tez dziękuję :-)
Usuńmmmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńJogurtowe ciasta są pyszne!
OdpowiedzUsuńTo prawda. :-)
UsuńPyszne :) Zazdroszczę :) Niestety ciasta jogurtowe są moją zakałą.... zawsze wychodzą mi zakalce..:(
OdpowiedzUsuńSekretem jest pokojowa temperatura WSZYSTKICH użytych składników - tak wykazują moje doświadczenia :-).
Usuńfajne puszyste ciacho :) skosztowałabym z chęcią!
OdpowiedzUsuńJest puszyste, ale przy tym wilgotne, co fajnie wychodzi w połączeniu... :-)
UsuńPyszne jogurtowe ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowe ciasta!
OdpowiedzUsuńoch... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
OdpowiedzUsuń