poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniki Norymberskie (Lebkuchen)


Pierniki Norymberskie z lukrem
Od dziś nie mam wątpliwości - TO-SĄ-MOJE-UKOCHANE-PIERNICZKI!!! Jeśli zależałoby to wyłącznie ode mnie, nie piekłabym na święta już nigdy żadnych innych. Są mięciutkie, wręcz puszyste w środku, lukrowane, a do tego tak cudownie pachną skórką pomarańczową... Przeczesałam sieć w poszukiwaniu idealnego przepisu i.. oto on! Piernikowe niebo w gębie. Naprawdę!

Pierniki Norymberskie przed polukrowaniem

PIERNIKI NORYMBERSKIE (LEBKUCHEN)
źródło: Moje Wypieki

Składniki na 25-30 sztuk:
ciasto:
250g mąki pszennej
85g mielonych migdałów
200ml płynnego miodu naturalnego
85g masła
1/2 szklanki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej - sposób wykonania: TU
3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier:
1 czubata szklanka cukru pudru
kilka łyżek przegotowanej wody
skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny - (opcjonalnie)

Wykonanie:
ciasto:
W rondelku rozpuszczamy masło i miód. Ostawiamy do wystygnięcia, ale nie całkowitego. Wszystkie suche składniki + skórkę umieszczamy w jednym naczyniu i łączymy z lekko ciepłą masą maślano-miodową. Całość starannie mieszamy, najlepiej mikserem. Ciasto będzie klejące i niezbyt ścisłe, ale takie ma być. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wówczas zgęstnieje.
Następnie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli będzie się bardzo kleiło, pomocne okaże się zwilżanie palców w wodzie. Kulki układamy na wyłożonej papierem do piecznia blasze, w dość dużych odległościach, bo w piekarniku sporo urosną. Każdą kulkę lekko spłaszczamy łyżką. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C. Bezpośrenio po wyjęciu z piekarnika pierniki będa bardzo miękkie i deilkatne, więc zostawiamy je w spokoju na kilka minut, a potem przekładamy na kratkę, by całkowicie wystygły. Zimne wyraźnie stwardnieją, aby potem ponownie nabrać miękości. Dobre będa już następnego dnia. W tym czasie pokrywamy je lukrem.
lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą, dodając ją stopniowo, aż do uzyskania gładkiej i satysfakcjonującej nas co do gęstości konsystencji lukru. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Mieszamy.



Życzę Wam Smacznego! :-)

19 komentarzy:

  1. obłędne pierniczki:) podeślij choć kilka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wskaż tylko miejsce, a zaraz do Ciebie polecą :-)

      Usuń
  2. Fajny przepis, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam, bo pierniczki wychodzą naprawdę przepyszne. :-)

      Usuń
  3. wyglądają mega apetycznie z tym lukrem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają obłędnie, ja szaleję za piernikami i u mnie nigdy ich dość;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo! Pierniczków nigdy dość! :-)

      Usuń
  5. Właśnie mam je w planach :) Zdecydowanie zmobilizowałaś mnie jeszcze bardziej, by szybciej je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem sa rewelacyjnie pyszne. Naprawdę warto upiec! :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam taką ilość lukru na pierniczkach :). Teraz będę musiała takie upiec ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, polukrowane pierniczki to jest to! :-)

      Usuń
  7. właśnie szykuję się do ich upieczenia, dzisiaj przyszły moje opłatki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest kilka wersji pierników norymberskich. Ja akurat wybrałam sobie taką nieopłatkową...

      Usuń
  8. W niedzielę u mnie też będzie pachniało tymi piernikami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób od razu z podwójnej porcji, bo z pojedynczej nie popachną zbyt długo.. :-)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe pierniczki. Bardzo świątecznie u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wręcz KOCHAM pierniki, wszelkiej maści :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print