niedziela, 25 stycznia 2015

Receptury Miłosne: Słynna Czekolada "Moc Montezumy"



Dzisiejszy przepis rozpoczyna nowy cykl na blogu "Receptury miłosne". Ani się obejrzymy, gdy św. Walenty zapuka w tym roku do naszych drzwi (i serc!!!), a na wizytę świętego trzeba być odpowiednio przygotowanym, prawda? ;-)
Zaczniemy od razu od mocnego uderzenia tj.  od czekolady, która co tu kryć,  jest moim ukochanym afrodyzjakiem :-). 

 



Nie wiem, czy macie świadomość, ale taką jej reputację zawdzięczamy wierzeniom Azteków. Wszystko zaczęło się jednak od Majów, bo to oni rozwinęli prawdziwy kult czekolady. Uprawiali kakaowce, a ich ziarna poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Przygotowywali napój zwany chocolati, co znaczyło "gorzka woda". Powstawał on wskutek zmieszania mielonego kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili. Był przeznaczony głównie dla koronowanych głów.
 Od Majów zwyczaj picia czekoladowego płynu przejęli Aztekowie. Ich władca Montezuma II pijał w złotym kielichu napój z ziaren kakaowca, kukurydzy z dodatkiem słodkiego soku z agawy i wanilii. Był  jego wielkim orędownikiem i twierdził, że zwiększa wytrzymałość,  a także pomaga przezwyciężyć zmęczenie. Uważał również, że istotnie wzmacnia libido, dlatego spożywał go przed każdą wizytą w haremie, a warto wiedzieć, że  Montezuma II miał ogromne pole do popisu w tym względzie, gdyż dysponował czterema tysiącami nałożnic.
Wierzcie lub nie, ta czekolada naprawdę ma WIELKĄ MOC, a zaserwowana wybrankowi serca sprawi, iż wstąpią w niego niespożyte siły Montezumy!!! :-))))))))))))
Uważajcie tylko, aby nie przesadzić!!! ;-))))))))





Słynna Czekolada "Moc Montezumy"
Składniki:
  • 200g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady 70%
  • bardzo solidna szczypta mielonego lub utłuczonego w moździerzu cynamonu
  • solidna szczypta chili
  • 250 ml mleka
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  • Obydwa rodzaje mleka wlewamy do rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu. 
  • Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do mleka. Gotujemy, mieszając do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. 
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier oraz przyprawy, mieszamy.
  • Serwujemy natychmiast.



Życzę Wam Smacznego! :-)

10 komentarzy:

  1. Ha! Korci, by przetestować!!! :))))))))))))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to koniecznie trzeba ulec pokusie i...przetestować!!! :-)

      Usuń
  2. Zabieram przepis i dzisiaj wieczorem będę się raczyć czekoladą :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaaaaa ale wiesz..wtedy to TY zyskasz moc Montezumy??? :-))))))))))))

      Usuń
  3. chętnie bym teraz wyciągnęła jedną filiżankę z obrazka:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A wciągaj do woli!!! :-) Ale dla równowagi weź jedną również dla swojego Partnera.. ;-))))))))

      Usuń
  4. A ja dziś wypróbuję na moim mężczyźnie!!! ;)))) Zaraz lecę do sklepu po czekoladę!!!! ;)))

    Pozdrawiam
    Hanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ja niecierpliwie czekam na relację..!!! :-))))))))

      Usuń
  5. No proszę, trochę czekolady, a ile może być z tego radości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, pycha! Wypróbuję przepis!:-)

    Zapraszam do siebie! Dziś przepis na pyszne śniadanie - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print