wtorek, 20 stycznia 2015

Magiczny Napój Podkręcający Metabolizm czyli Nieustraszony Pogromca Tłuszczu


Oczywistym jest, że umiarkowanie w jedzeniu i piciu oraz prawidłowo zbilansowana dieta stanowią podstawę zdrowego stylu odżywiania. Wiadomo również, że istnieją rozmaite sprytne sposoby na pobudzenie procesów trawiennych zachodzących  w organizmie. Gdzie jak gdzie, ale na blogu poświęconym słodkościom, informacje na ten temat wydają się być szczególnie cenne i uzasadnione. ;-) Mikstura, którą Wam proponuję jest skuteczna oraz bardzo prosta do przygotowania. Prześledźmy razem jej skład, a wówczas stanie się jasne dlaczego właśnie tak, a nie inaczej. :-) Na początek: chili czyli :-) element kluczowy. Mielona papryczka intensyfikuje bowiem przemianę materii oraz proces spalania tłuszczu. Zawiera kapsacyinę, która pobudza układ nerwowy do wytwarzania ciepła w organizmie, co sprawia, że szybciej spalamy kalorie. Cytryna natomiast jest bogata w polikosanol, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Sok jabłkowy ma do niego zbliżone działanie i również jest znanym pogromcą tłuszczu. Przyznacie, że taki napój zapowiada się bardzo obiecująco, prawda? 
No dobra, ale co zrobić,żeby przekonać się o jego magicznej mocy? Kupić składniki - to jasne! Sporządzić miksturę - to jasne! A potem? Potem trzeba dawkować sobie po trochu po każdym spożytym posiłku. Spróbujecie? :-)




Magiczny Napój Podkręcający Metabolizm czyli Nieustraszony Pogromca Tłuszczu
Źródło: Organic health


Składniki:
  • sok wyciśnięty  z 1 cytryny
  •  skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
  • 1 łyżka soku jabłkowego
  • od 1/4 łyżki do 1 całej łyżki mielonej papryczki chili 
Wykonanie:
  • Cytrynę starannie myjemy i pozbawiamy skórki (obierając nożykiem lub ścierając na tarce) 
  • Skórkę zalewamy 240ml gorącej wody i odstawiamy na 10 minut. 
  • Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sok jabłkowy oraz mielone chili 
  • Całość mieszamy
Zastosowanie:
Pijemy, najlepiej schłodzony kostkami lodu, po każdym posiłku, nie zapominając, by przed użyciem wstrząsnąć naszą miksturę
 
Uwagi:
Oryginalne źródło przewiduje użycie 1 łyżki chili na 240 ml wody, ale moje doświadczenie pokazuje, że do super mocy warto przyzwyczajać się stopniowo i stąd na liście składników pojawił się przedział, jeśli chodzi o ilość mielonej papryczki.






10 komentarzy:

  1. Ten dodatek papryczki trochę przerażający, ale ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten dodatek papryczki jest po prostu niezbędny... :-)

      Usuń
  2. I mówisz, że podkręca matabolizm? Robię!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja idę z Marzenką do kuchni i robimy razem;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Lećcie, Dziewczynki i potem pochwalcie się wrażeniami! ;-)

      Usuń
  4. Witam!
    Czy można przygotować taki napój na cały dzień - np wieczorem na następny dzień?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można i potem najlepiej przez noc schłodzić go w lodówce..

      Usuń
  5. ile pić?szklankę dziennie czy szklankę po każdym posiłku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pić po każdym posiłku, po niedużej szklaneczce (filiżance?).

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print