Oczywistym jest, że umiarkowanie w jedzeniu i piciu oraz prawidłowo zbilansowana dieta stanowią podstawę zdrowego stylu odżywiania. Wiadomo również, że istnieją rozmaite sprytne sposoby na pobudzenie procesów trawiennych zachodzących w organizmie. Gdzie jak gdzie, ale na blogu poświęconym słodkościom, informacje na ten temat wydają się być szczególnie cenne i uzasadnione. ;-) Mikstura, którą Wam proponuję jest skuteczna oraz bardzo prosta do przygotowania. Prześledźmy razem jej skład, a wówczas stanie się jasne dlaczego właśnie tak, a nie inaczej. :-) Na początek: chili czyli :-) element kluczowy. Mielona papryczka intensyfikuje bowiem przemianę materii oraz proces spalania tłuszczu. Zawiera kapsacyinę, która pobudza układ nerwowy do wytwarzania ciepła w organizmie, co sprawia, że szybciej spalamy kalorie. Cytryna natomiast jest bogata w polikosanol, który przyspiesza spalanie tłuszczu. Sok jabłkowy ma do niego zbliżone działanie i również jest znanym pogromcą tłuszczu. Przyznacie, że taki napój zapowiada się bardzo obiecująco, prawda?
No dobra, ale co zrobić,żeby przekonać się o jego magicznej mocy? Kupić składniki - to jasne! Sporządzić miksturę - to jasne! A potem? Potem trzeba dawkować sobie po trochu po każdym spożytym posiłku. Spróbujecie? :-)
Magiczny Napój Podkręcający Metabolizm czyli Nieustraszony Pogromca Tłuszczu
Źródło: Organic health
Składniki:
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z 1 niewoskowanej cytryny
- 1 łyżka soku jabłkowego
- od 1/4 łyżki do 1 całej łyżki mielonej papryczki chili
- Cytrynę starannie myjemy i pozbawiamy skórki (obierając nożykiem lub ścierając na tarce)
- Skórkę zalewamy 240ml gorącej wody i odstawiamy na 10 minut.
- Po tym czasie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, sok jabłkowy oraz mielone chili
- Całość mieszamy
Zastosowanie:
Pijemy, najlepiej schłodzony kostkami lodu, po każdym posiłku, nie zapominając, by przed użyciem wstrząsnąć naszą miksturę
Uwagi:
Oryginalne źródło przewiduje użycie 1 łyżki chili na 240 ml wody, ale moje doświadczenie pokazuje, że do super mocy warto przyzwyczajać się stopniowo i stąd na liście składników pojawił się przedział, jeśli chodzi o ilość mielonej papryczki.
Ten dodatek papryczki trochę przerażający, ale ciekawy :)
OdpowiedzUsuńTen dodatek papryczki jest po prostu niezbędny... :-)
UsuńI mówisz, że podkręca matabolizm? Robię!:-)
OdpowiedzUsuńOj, podkręca, podkręca!!!! :-)
Usuńto ja idę z Marzenką do kuchni i robimy razem;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Lećcie, Dziewczynki i potem pochwalcie się wrażeniami! ;-)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńCzy można przygotować taki napój na cały dzień - np wieczorem na następny dzień?
Pewnie, że można i potem najlepiej przez noc schłodzić go w lodówce..
Usuńile pić?szklankę dziennie czy szklankę po każdym posiłku?
OdpowiedzUsuńPić po każdym posiłku, po niedużej szklaneczce (filiżance?).
Usuń