czwartek, 1 października 2015

Dogłębnie Czekoladowe Brownie z Malinami






No więc...mamy październik, a zwykle, pod koniec września zaczyna się mój prywatny sezon na czekoladę. Po wakacyjnym, owocowym szaleństwie przychodzi pora na jesienne smaki. Do łask wracają: cynamon, pieczone jabłka, żurawina, orzechy, wędzone śliwki, ale.. królowa może być tylko jedna i.. jest :-) - moja ulubiona pocieszycielka strapionych, światełko rozjaśniające listopadowe szarugi oraz grudniowy mrok :-), rozkoszna, cudowna i niezastąpiona..CZEKOLADA.. Czy kochacie ją równie mocno jak ja?






Dogłębnie Czekoladowe Brownie z Malinami

Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:

Ciasto:
  • 300g gorzkiej czekolady 70%
  • 300g solonego masła
  • 250g cukru trzcinowego
  • 5 jaj
  • 150g mąki pszennej
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
  • 2 garście świeżych malin

Wykonanie:

Ciasto:
  • Połamaną na kawałki czekoladę i masło podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się i dokładnie mieszamy. 
  • Jaja ubijamy mikserem, stopniowo dodajemy cukier i mąkę. 
  • Do masy jajecznej wmiksowujemy przestudzoną czekoladę.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. 
  • Pieczemy 20-25 minut. w temperaturze 200C. 
  • Zostawiamy do wystygnięcia, wyjmujemy do góry dnem, kroimy na duże kwadraty i smarujemy polewą.  
Polewa:
  •  Do rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, wlewamy 3 łyżki wrzątku. Całość stawiamy na małym ogniu, do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
Instrukcja montażu:
  •  Ostudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy malinami .




Życzę Wam Smacznego! :-)

5 komentarzy:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print