wtorek, 5 stycznia 2016

Jak Zrobić Domowy Grzaniec i Dlaczego Tak, a Nie Inaczej




Ostatnio pogoda bardzo sprzyja grzańcom, dlatego postanowiłam przygotować dla Was grzańcowe co nieco.
Tradycja picia rozgrzewających napojów alkoholowych ma w Polsce długą, sięgającą czasów średniowiecznych tradycję. Dawno dawno temu, tego rodzaju napitki były uznawane za lecznicze. Dziś pijemy je przede wszystkim ze względu na walory smakowe oraz właściwości rozpalające duszę i ciało :-) .
W sklepach dostępne są gotowce, ale jeśli choć raz przygotujecie autorską wersję we własnej kuchni, gwarantuję, że więcej nawet nie spojrzycie  w ich kierunku.





Od czego zaczynamy? Od wyboru alkoholu, który będzie podstawą naszego grzańca.

Jakie % wybrać?
  • wino czerwone (najlepiej półsłodkie)
  • piwo jasne (lekkie, mocne lub pełne)
  • miód pitny
  • inne % w formie dodatków do jednego z dwóch pierwszych, np. rum, koniak wódka, brandy
W grzańcu oprócz alkoholu, obowiązkowo muszą znaleźć się przyprawy i ew. owocowe dodatki. Ich zestaw zależy od fantazji i gustu autora napoju. Oto moje propozycje! Wybierajcie spośród nich do woli, tworząc swoją ulubioną kompozycję.

Przyprawy do grzańca
  • goździki
  • imbir
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • wanilia 
  • pieprz czarny 
  • kardamon
  • anyż
  • brązowy cukier
  • miód naturalny
 Dodatkowo
  • owoce (pomarańcze, cytryny, limonki) 
  • sok z owoców
 Co jeszcze trzeba wiedzieć, zanim przystąpi  się do dzieła?
  • Grzańców NIE WOLNO gotować! Podgrzewamy je do temperatury maks. 80C. Przy wyższej wino i piwo mogą stracić swój aromat, a tym samym zubożyć smak naszego napoju.







A gdyby komuś nie chciało się eksperymentować, podrzucam kilka sprawdzonych receptur na grzańce.

Grzane Wino z Korzeniami

Składniki:
  • butelka czerwonego wina
  • 50 ml rumu
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 100g brązowego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 20 goździków
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka soku pomarańczowego - opcjonalnie
Wykonanie:
  • Wino podgrzewamy z cynamonem, goździkami i wanilią
  • Pomarańcze i cytrynę kroimy w ćwiartki 
  • Z pomarańczy ścieramy skórkę , w ilości 1 łyżeczki
  • Kostki cukru moczymy w rumie
  • Owoce i rum z cukrem dodajemy do naczynia z winem. 
  • Opcjonalnie: możemy również wlać szklankę soku pomarańczowego
  • Mieszamy, podgrzewamy jeszcze chwilę i ..gotowe 

Grzaniec z Kardamonem
 Składniki:
  •  butelka czerwonego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 5 pokruszonych strąków kardamonu
  • skórka obrana z 1 dorodnej pomarańczy
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 szklanki wody
Wykonanie: 
  • Wszystkie składniki wrzucamy do wina, mieszamy i podgrzewamy 
  • Gorący napój odstawiamy na 30 minut 
  • Po tym czasie przecedzamy przez sitko, a płyn podgrzewamy ponownie i..serwujemy

Grzane Piwo z Jajkiem

Składniki:
  • 1 l jasnego piwa
  • 5 goździków
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • żółtko
Wykonanie:
  • Żółtko ucieramy z jedną łyżką cukru, do białości
  •  Piwo podgrzewamy z przyprawami i miodem
  • Następnie do naszego kogla-mogla dodajemy niewielką ilość ciepłego piwa, mieszamy i wlewamy do garnka z grzańcem. 
  • Następnie napój przecedzamy i podajemy

Grzaniec Miodowy

Składniki:
  • 0,5 l miodu pitnego trójniak
  •  skórka obrana 1 cytryny lub pomarańczy
  •  1 laska cynamonu
  • 5 goździków
Wykonanie:
  • Miód i przyprawy umieszczamy w garnku i podgrzewamy na wolnym ogniu, pilnując by się nie zagotował
  •  Gdy grzaniec osiągnie odpowiednia temperaturę, serwujemy






Życzę Wam Smacznego! :-)

2 komentarze:

  1. O jak dużo pysznych przykładów. Moje ulubione grzańce są na bazie wina, z piwa nie lubię.

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print