środa, 6 stycznia 2016

Roscón de Reyes - Hiszpańskie Ciasto Trzech Króli




Roscón de Reyes to tradycyjny hiszpański wypiek serwowany 6 stycznia z okazji święta Trzech Króli ( dlaczego nie Królów? :-) ). Podekscytowana opiniami Agaty z bloga Kulinarne Przygody Gatity na jego temat, postanowiłam przetestować przepis. W międzyczasie  podniecenie udzieliło cię mojej Macosze i finalnie to ona jako pierwsza zakasała rękawy i spłodziła to, co możecie oglądać.
Ciasto jest czasochłonne, ale zapewniam Was, że efekt wynagradza to oczekiwanie.Roscón de Reyes jest delikatne i ma cudowną cytrusowo-cynamonową nutę.
Całej naszej rodzinie smakowało baaardzo! :-)






Roscón de Reyes - Ciasto Trzech Króli Rodem z Hiszpanii
źródło: Kulinarne Przygody Gatity

Składniki:

Zaczyn:
  • 80g mąki pszennej
  • 5g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • skórka starta z 1 pomarańczy

Ciasto właściwe:
  • 340g mąki pszennej
  • 120g cukru
  • 80ml mleka
  • 60g masła
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 jaja
  • 1 laska cynamonu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • szczypta soli
  • 30 ml wody pomarańczowej (można zastąpić kilkoma kroplami esencji pomarańczowej)
Dodatkowo:
  • 1 jajo
  • płatki migdałowe
  • cukier puder do posypania
  • owoce kandyzowane
Wykonanie:
  • Wieczorem poprzedzającym dzień pieczenia ciasta nastawiamy zaczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy mlekiem, mieszamy aż się w nim rozpuszczą, dodajemy skórkę pomarańczową i mąkę, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin
  • Do mleka przeznaczonego do ciasta właściwego dodajemy cynamon, skórkę cytrynową i pomarańczową, całość podgrzewamy ( nie dopuszczając do zagotowania) 
  •  Kolejnego dnia wyjmujemy z mleka cynamon. Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie przykrywamy je i odstawiamy do wyrośnięcia na ca 2 godziny
  •  Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy  z niego wałek o dł. ca 50 cm, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i robimy z naszego wałka wieniec, końce którego starannie ze sobą łączymy. Ciasto smarujemy rozkłóconym jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrastania na 60-80 minut
  • Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem po raz kolejny, posypujemy płatkami migdałowymi i kandyzowanymi owocami
  • Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180C (bez termoobiegu)
  • Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem







Życzę Wam Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print