piątek, 28 kwietnia 2017

Tarta Serowa z Cytrusami




W ramach moich nieustających eksperymentów tartowych, dzis kolej na tartę à la sernik z nutą pomarańczowo-grejpfrutową. Dodatek cytrusów jest ciekawą odmianą. Przełamuje słodycz masy serowej i przyjemnie orzeźwia.
Ponadto, w porze jesienno-zimowo-wczesnowiosennej, stwarza szansę na ciacho ze świeżymi owocami sezonowymi, o co w tym okresie niełatwo.





Tarta Serowa z Cytrusami

Składniki na formę do tarty o śr. 28-30 cm: 

Kruchy spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej 
  • 150g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • 60g cukru pudru   

Nadzienie:
  • 500-600g sera twarogowego mielonego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100g cukru brązowego lub więcej, jeśli wolimy słodsze wypieki
  • 4 jaja
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny 

Dodatkowo:
  • 1 bardzo duża pomarańcza
  • 1 duży czerwony grejpfrut  


Wykonanie:

Kruchy spód:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę.
  • Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy

Nadzienie:
  • Wszytkie składniki wrzucamy do misy miksera i ze soba mieszamy do uzyskania jednolitej masy

Dodatkowo:
  • Owoce kroimy w plastry

Instrukcja montażu:
  • Masę serową wylewamy na podpieczony spód, na wierzchu ukladamy plastry pomarańczy i grejpfruta.
  • Pieczemy ca 50 minut w temperaturze 180C







1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print