sobota, 11 stycznia 2014

Amaretti di Saronno - Włoskie Ciasteczka z Lombardii



Niestety, zupełnie nie będę oryginalna przynając się, że uwielbiam włoskie klimaty kulinarne. Jednak, czasem miast silić się na wyjątkowość, lepiej po prostu spojrzeć prawdzie w oczy, a prawda....prawda jest.. taka, że mogłabym jadać ( i pijać!) wyłącznie po włosku. Na słodko i na wytrawnie. Wszystko, jak leci, bez wyjątku.
Amaretti również! Zapraszam więc po przepis na słynne, migdałowe ciasteczka, rodem z miasta Saronno w Lombardii.

WŁOSKIE CIASTECZKA AMARETTI
źródło: Moje Wypieki

Składniki:
340g mielonych migdałów
300g cukru pudru
4 białka
30ml likieru amaretto

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej zmielone migdały, cukier oraz likier i dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta, zachowując między mini odstępy. Pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170C.

Życzę Wam Smacznego!

26 komentarzy:

  1. ale pyszne ciasteczka :) wyglądają przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekaw, muszę wypróbować:) Zapraszam do siebie na składnikowo podobne makaroniki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo amaretti to są w zasadzie również makaroniki :-). Chętnie zajrzę.

      Usuń
  3. Zajadałam się tymi ciasteczkami pracując w pubie, gdzie serwowałam gościom poranną kawę :) Takie domowe muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale za to ciasteczka są bardzo oryginalne:-) Pycha!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności! dobre ciasteczka do kawy zawsze się przydadzą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę na wynos :) Też mam słabość do włoskich specjałów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście, pakujemy na wynos. Ile sobie Pani życzy? :-))))))))

      Usuń
  7. Widzę, że nie tylko ja rozpływam się nad smakiem tych ciasteczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Zasługują na to, by mieć szerokie grono zwolenników..

      Usuń
  8. bardzo takie lubię do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam bardzo podobnie z kuchnią włoską :) ciasteczka pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Włoszczyzno ukochana dzięki ci za ciasteczka migdałowe i za wiele innych pysznych potraw. Przy takim ciastku zima mi nie straszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak , włoszczyźnie można by dziękować bez końca. :-)

      Usuń
  11. Włoskie potrawy są też moimi ulubionymi. Ze mną jest tak, że włoską kuchnię kocham za jej prostotę i to że jest sezonowa. Z takimi ciasteczkami zima mi nie straszna (choć za nią nie przepadam) :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl