poniedziałek, 8 października 2012

Drożdżowy gruszkowiec z orzechami. Błyskawiczny.




Jak na ciasto drożdżowe jest to prawdziwa błyskawica. Dwukrotne wyrastanie trwa zaledwie trzy kwadranse w sumie. Zamiast gruszek, można dać jabłka albo śliwki, jednak
pod żadnym pozorem nie wolno zrezygnować z włoskich orzechów, bo to właśnie pieczone orzechy stanowią główną nutę i nadają ciastu ton.



Składniki na formę 25x32 cm:
ciasto:
4 duże gruszki
380g mąki pszennej
110g cukru
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1 jajo
1 opakowanie suchych drożdży
80g masła
100g łuskanych orzechów włoskich
200ml mleka
szczypta soli
kruszonka:
składniki i sposób wykonania znajdziecie tu.

Wykonanie:
380g mąki przesiewamy do miski i mieszamy z suszonymi drożdżami, szczyptą soli, 1 opakowaniem cukru waniliowego oraz 60g cukru. Jajo rozkłócamy w mleku i łączymy ze składnikami w misce. Na koniec wlewamy roztopione, wystudzone masło. Całość starannie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut. Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Układamy je jeden obok drugiego na cieście. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi, kruszonką oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego. Pieczemy 40 minut w temp. 180C.





Życzę Wam smacznego! :-)

6 komentarzy:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl