Krakersy to jedne z moich ulubionych ciasteczek, a cheddar wiedzie prym w moim prywatnym rankingu serowym. Połączenie ich w jednym wypieku było więc czymś naturalnym i okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie muszę chyba dodawać, że krakersy sklepowe nie mogą równać się z tymi, które samodzielnie przygotujecie według mojego przepisu, prawda? :-)))
Domowe Krakersy z Serem Cheddar
Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g zimnego masła
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 nieduże jaja
- 200g sera cheddar
- duża szczypta soli morskiej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- Ser ścieramy na tarce.
- Mąkę przesiewamy wraz z sodą. Dodajemy masło posiekane na drobne kawałki, jaja przyprawy oraz cheddar i ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto.
- Zawijamy je w folię lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 0,5 cm i wycinamy specjalną foremką lub radełkiem kształt krakersów, dziurki robiąc widelcem.
- Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy do rumianości w temperaturze 200C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Uwielbiam domowe krakersy serowe, często je robię. Twoje wyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuńjakie śliczne! mniam!
OdpowiedzUsuńSuper krakersiki, fajna foremka!
OdpowiedzUsuńSwietne!
OdpowiedzUsuńNie robilam ciasteczek na slono juz od wiekow!
:)