sobota, 17 stycznia 2015

Domowe Krakersy z Serem Cheddar



Krakersy to jedne z moich ulubionych ciasteczek, a cheddar wiedzie prym w moim prywatnym rankingu serowym. Połączenie ich w jednym wypieku było więc czymś  naturalnym i okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie muszę chyba dodawać, że krakersy sklepowe nie mogą równać się z tymi, które samodzielnie przygotujecie według mojego przepisu, prawda? :-)))


Domowe Krakersy z Serem Cheddar

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 200g zimnego masła 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 nieduże jaja
  • 200g sera cheddar
  • duża szczypta soli morskiej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie:
  • Ser ścieramy na tarce. 
  • Mąkę przesiewamy wraz z sodą. Dodajemy masło posiekane na drobne kawałki, jaja przyprawy oraz cheddar i ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto. 
  • Zawijamy je w folię lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 0,5 cm  i wycinamy specjalną foremką lub radełkiem kształt krakersów, dziurki robiąc widelcem. 
  • Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Pieczemy do rumianości w temperaturze 200C.


 


Życzę Wam Smacznego! :-)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe krakersy serowe, często je robię. Twoje wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne!
    Nie robilam ciasteczek na slono juz od wiekow!
    :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print