sobota, 9 maja 2015

Nowa Odsłona Boscha czyli Technologiczne Cuda na Kiju



W miniony piątek wzięłam udział w konferencji prasowej z okazji premiery nowej serii piekarników do zabudowy marki Bosch. Spotkanie zorganizowano w centrum konferencyjnym Stadionu Narodowego.


Firma Bosch zaprezentowała wiele modeli serii 8, ale mój zachwyt wzbudził egzemplarz najbardziej zaawansowany technologicznie (czyt.: najbardziej wyczesany ;-)). Wyposażono go w unikalny system grzania 4D, zapewniający doskonałe rozprowadzanie ciepła, a przy tym znacznie bardziej efektywne działanie. Należy wspomnieć, że dzięki zainstalowaniu bardzo cichego wentylatora, jak również bezszczotkowego silnika DC EcoSilence piekarnik podczas pracy jest prawie niesłyszalny. Wentylator obraca się na przemiennie w obydwu kierunkach, przez co zapewnia niezwykle efektywne rozprowadzanie ciepła po całej komorze piekarnika. W związku z tym, przygotowywane potrawy ogrzewane są równomiernie ze wszystkich stron.



System 4D to nie jedyna nowinka zastosowana w piekarniku Serii 8. Wyposażono go również w zainstalowany w tylnej części komory sensor PerfectBake, jak również system PerfectRoast służący do mierzenia temperatury pieczonych mięs.
PerfectBake zapewnia pomiar wilgotności potrawy poprzez mierzenie koncentracji tlenu w piekarniku.  PerfectRoast natomiast pozwala dokładnie zmierzyć temperaturę we wnętrzu pieczonego mięsa, lub ryby i w to w trzech różnych miejscach jednocześnie. Dzięki tym danym potrawa pozostaje soczysta oraz istotnie zyskuje na smaku.




Piekarnik posiada także funkcję Bosch Assist umożliwiającą użytkownikom przygotowywanie różnych potraw za jednym naciśnięciem przycisku. Jego dodatkową zaletą jest wbudowany moduł wifi, komunikujący się ze smartfonem lub tabletem, dzięki czemu funkcjami piekarnika urządzenia można sterować zdalnie.

Elementem wyróżniającym całą serię jest intuicyjny pierścień sterujący (widoczny na zdjęciu powyżej), który dzięki funkcji PerfectChef  pozwala użytkownikowi idealnie dobrać optymalne ustawienia piekarnika (rodzaj grzania, temperaturę, czas pieczenia, rodzaj użytej formy, rodzaj ciasta etc)



Opcją która mnie osobiście mocno podekscytowała jest możliwość pieczenia z dodatkiem pary, która  zapewnia potrawie odpowiednie nawilżenie i chroni ją przed wysuszeniem.
Bardzo przypadło mi do gustu również wzornictwo. Im dłużej przyglądałam się sprzętom podczas konferencji oraz prezentacjom ich możliwości, tym silniej utwierdzałam się w przekonaniu, że chcę mieć taki piekarnik we własnej kuchni. Chcieć, wbrew obiegowemu powiedzeniu, nie zawsze jest tożsame z móc, ale podchodzę optymistycznie i.. nie tracę nadziei.





Po części oficjalnej spotkania, pełna wrażeń mogłam nieco..ochłonąć przy lunchu...


Wszystkich ciekawskich i bardziej dociekliwych, zapraszam na fanpejdż bloga na FB, gdzie udostępniam filmik prezentujący piekarnik jako żywo. Posta, o którym mowa, należy szukać pod datą 8 maja 2015.


Do przeczytania ponownie wnet! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print