środa, 5 sierpnia 2015

Banany i Ananasy w Cieście po Wietnamsku




Niedawno miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach pt. Smaki orientu, prowadzonych przez Victorię Nguyen. W tym przypadku, orient został ograniczony do kuchni wietnamskiej. Gotowaliśmy zupę pho, robiliśmy sajgonki, a na deser smażyliśmy banany i ananasy w cieście.
Osobiście nie jestem miłośniczką tego rodzaju słodkości, ale wiem, że mają rzeszę zwolenników, dlatego dzielę się z Wami przepisem. I koniecznie dajcie znać, czy smakowało! :-)


Victoria Nguyen w akcji :-)

Banany i ananasy w cieście wg. Victorii Nguyen

Składniki (dla 4-5 osób):
  • 4 banany
  • puszka ananasa w plastrach
  • 400g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 30g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + dodatkowo do obtoczenia plastrów ananasa
  • 1/2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • 2 łyżki zmielonych orzechów arachidowych
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia
  • 250 ml wody


Wykonanie:


  • Banany przekrawamy wzdłuż i na pół. Następnie, ubijamy proszek do pieczenia i 2 żółtka. Dodajemy ocet, cukier, cukier waniliowy, orzechy arachidowe, mąkę ziemniaczaną i olej. Wszystko mieszamy na gładką masę. Dodajemy po trochu mąki pszennej i wody, aby ciasto nie było zbyt gęste lub rzadkie. Powinno być gęściejsze od typowego ciasta naleśnikowego. 
  • Pokrojone banany wkładamy do miski z ciastem, tak aby były całkowicie pokryte. Ananasy najpierw obtaczamy w mące ziemniaczanej, i dopiero potem zanurzamy w cieście.
  • Smażymy na niewielkiej ilości średnio nagrzanego oleju z dwóch stron, do momentu zarumienienia, ok 2 minuty. Serwujemy z ulubionymi dodatkami ( bita śmietana, wiórki kokosowe, owoce ) 












 Banany w cieście



Ananasy w cieście



Życzę Wam Smacznego! :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print