sobota, 18 lipca 2015

Porzeczkoagrest pod Bezą na Półkruchym Spodzie




Znacie porzeczkoagrest? To bardzo atrakcyjna smakowo krzyżówka czarnej porzeczki z agrestem. Posiada wszystkie charakterystyczne właściwości dla obydwu gatunków, ale powiedziałabym, że tworzy nową lepszą jakość.
Warto wiedzieć, że owoce porzeczkoagrestu są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych, soli mineralnych, a także antocyjany (antyoksydanty) i pektyny.
Samo ciasto natomiast to pochwała prostoty - półkruchy szarlotkowy spód,  do tego warstwa słodko-kwaskowych owoców, zwieńczona cienką pierzynką z chrupiącej bezy.

 



Porzeczkoagrest pod Bezą na Półkruchym Spodzie

Składniki na dużą blachę piekarnikową:

Owoce: 
  •  0,75- 1 kg porzeczkoagrestu

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli morskiej 
Beza:
  • 4 białka 
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej






Wykonanie:

  • Mąkę,cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem.
  • Następnie dodajemy żółtka i śmietanę.
  • Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
  • Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  • W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na pianę, dodając w trakcie partiami cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
  • Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170C
  • Na podpieczony spód wykładamy (umyte, osuszone, odszypułkowane) owoce i przykrywamy je ubitą pianą. Pieczemy przez kolejne 20 minut w w/w temperaturze.
  • Następnie obniżamy temperaturę do 50C i suszymy naszą bezę przez ca 15 minut.
  • Studzimy i wcinamy z apetytem! :-)






Życzę Wam Smacznego! :-)

3 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o tych owocach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczkoagrest ? Nie słyszałam o takich owocach.
    Ciasto musi być bardzo pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też pierwsze słyszę o takich owocach, musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print