niedziela, 15 maja 2016

Tarta ze Szparagami i Serem Grana Padano






Kulinarny maj to przede wszystkim szparagi..., a ta właśnie prościutka tarta jest corocznym obowiązkowym punktem programu w moim domu. Przynajmniej raz w sezonie musi zawitać na naszym stole i...już!





Tarta ze Szparagami i Serem Grana Padano

Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 400ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki sera mascarpone
  • 100 g sera grana padano

Wykonanie:

Ciasto:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:

  • Odłamujemy twarde, jasne końce szparagów. Pozostałe zielone części myjemy i osuszamy. Tak przygotowane szparagi układamy na podpieczonym spodzie.
  • W misce rozkłócamy jaja ze śmietanką, mascarpone oraz startym na tarce serem grana padano. Delikatnie doprawiamy solą morską.
  • Szparagi zalewamy masą śmietankowo-jajeczną.
  • Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy pozostałym serem grana padano.
 




Kolagenoholicy - Naturalny POlski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry 







Życzę Wam Smacznego! :-) 


1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print