sobota, 21 maja 2016

Tarta ze Szparagami, Dojrzewającą Szynką i Parmezanem





Kolejna w sezonie tarta ze szparagami - tym razem w bardzo udanym połączeniu z dojrzewającą szynką i parmezanem.




Tarta ze Szparagami, Dojrzewającą Szynką i Parmezanem


Składniki na formę o śr.26-28 cm
Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • 13-15 sztuk zielonych szparagów
  • 13-15 plastrów dojrzewającej szynki
  • 300ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki sera mascarpone
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 50 g sera parmezan

Wykonanie:

Ciasto:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie:

  • Odłamujemy twarde, jasne końce szparagów. Pozostałe zielone części myjemy i osuszamy. Tak przygotowane szparagi zawijamy w plastry szynki i układamy na podpieczonym spodzie.
  • W misce rozkłócamy jaja ze śmietanką, mascarpone oraz startym parmezanem. Delikatnie doprawiamy solą morską.
  • Szparagi zalewamy masą śmietankowo-jajeczną.
  • Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180C (grzałka góra dół)

Kolagenoholicy- Naturalny POlski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu sie Skóry




Życzę Wam Smacznego! :-)

1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print