poniedziałek, 9 maja 2016

Alzacka Tarta z Cebulą, Boczkiem i Tymiankiem





Na blogu ostatnio tarta za tartą i wszystko wskazuje na to,że przez jakiś czas tak pozostanie. Z racji wypieku na zamówienia, mnożą się smaki i rodzaje. Dziś proponuję mało skomplikowaną i smakowitą wersję rodem z Alzacji.





Alzacka Tarta z Cebulą, Boczkiem i Tymiankiem

Składniki na formę o śr.26-28 cm

Ciasto kruche:
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo

Nadzienie: 
  • 150-200 g parzonego boczku
  • 3 średnie cebule
  • bardzo duża szczypta suszonego tymianku
  • masło klarowane do podsmażenia cebuli
  • 4 duże jaja 
  • 4 łyżki sera mascarpone
  • 5 łyżek gęstej śmietany 18% 



Wykonanie:

Ciasto:


  •  Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Nadzienie:
  • Cebulę kroimy  w piórka i szklimy na klarowanym maśle.
  • Boczek kroimy w dużą kostkę lub paski.
  • Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy do nich mascarpone oraz śmietanę i całość mieszamy.

Instrukcja montażu:
  • Na podpieczonym spodzie układamy cebulę oraz boczek, a następnie zalewamy je masą śmietanowo-jajeczną i posypujemy tymiankiem.
  • Pieczemy w temperaturze 180C przez 35 minut.
  • Wyjmujemy, leciutko studzimy, żeby tarta łatwiej nam się kroiła i wcinamy. 

Kolagenoholicy - Naturalny POlski KOlagen Przeciw Zmarszczkom oraz Starzeniu sie Skóry 





Życzę Wam Smacznego! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print