piątek, 28 października 2016

Tarta z Solonym Kajmakiem, Gorzką Czekoladą i Prażonym Słonecznikiem






Dziś przygotowałam coś dla czekoladocholików i krówkolubów.
Tarta wpisuje się w modny ostatnio trend solenia potraw, które ze słonym smakiem raczej się nie kojarzą.
Uwielbiam gorzką czekoladę z dodatkiem soli morskiej.
Solony kajmak pokochałam również, w dodatku od pierwszego wejrzenia i chyba z wzajemnością ;-)

 Wiem, że to nie jest tarta uniwersalna, że sąród Was osoby, które skrzywią się na samą myśl o takim połączeniu.
A ja mówię: nie lękajcie się ,spróbujcie! 
Obiecuję, że całość pozytywnie Was zaskoczy. 









Tarta z Solonym Kajmakiem, Gorzką Czekoladą i Prażonym Słonecznikiem

Składniki na formę o śr. 28 cm:

Kruchy spód:



  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajo

Solony kajmak:
  •  puszka gotowej masy kajmakowej
  • 1/4 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej 


Krem czekoladowy:
  • 4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 400 ml śmietanki kremówki 30% 

Dodatkowo:
  •  garść ziaren słonecznika 



Wykonanie: 


Kruchy spód:
  • Z mąki, masła, cukru i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Solony kajmak:
  • Masę kajmakową przekładamy z puszki do małego rondelka i podgrzewamy na wolnym ogniu.
  • Wskutek tego manewru będzie nie tylko ciepła, ale będzie miała również mniej zwartą konsystencję, a zatem łatwiej da się wyłożyć na tartę. Podgrzaną masę solimy, dokładnie mieszamy.


Krem czekoladowy:
  • Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy nadal, mieszając, do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.

Dodatkowo:
  • Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni


Instrukcja montażu:
  • Na podpieczonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową. Dajemy jej wystygnąć.
  • Następnie wylewamy na nią rozpuszczoną w śmietance czekoladę.
  • Wierzch dekorujemy prażonym słonecznikiem
  • Wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.






Życzę Wam Smacznego! :-)

Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się skóry 



2 komentarze:

  1. Ciekawy jestem, ile osób na diecie masz na sumieniu? ;) To wygląda tak pysznie, że mam ochotę rzucić teraz wszystkie swoje zajęcia i zabrać się za robienie tarty!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna tarta! Uwielbiam takie połączenia Słodkie i odrobine słone! A tarty to jedne z moich ulubionych grzechów!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print