piątek, 23 czerwca 2017

Pyszny Genueński Torcik z Truskawkami






To jest takie moje tegoroczne pożegnanie  z sezonem truskawkowym. Był wyjątkowo zdrowy, bo większość owoców została pochłonięta po prostu w całości, na surowo, bez żadnych dodatków. Ten torcik stanowi wyjątek. Dla spotęgowania truskawkowości doznań konsumpcyjnych, przytaczam przepis na genialną Naleweczkę Truskawkową z Wanilią na Białym Rumie ,którą wciąż jeszcze możecie sobie spreparować. A jeśli powstrzymacie się przed spożyciem,  sprawdzi się idealnie jako towarzystwo dla przyszłorocznych wypieków truskawkowych, bo wiadomo, że im dłużej postoi, tym dla nalewki lepiej.

Parę słów chcę poświęcić również biszkoptowi genueńskiemu . To taki dziwny biszkopt niebiszkopt :-) - smakuje jak ciasto biszkoptowe, jednak zawiera w swoim składzie masło. Jest zatem bardziej wilgotny i ma bardziej zwartą (mniej puszystą konsystencję) w porównaniu z klasycznym biszkoptem.
Moim zdaniem jest idealny do wszelkiego rodzaju wypieków z owocami.






Genueński Torcik Truskawkowy

Składniki na tortownicę o śr 22 cm:

Owoce: 
  • 500g truskawek na wierzch do ciasta
Biszkopt genueński:
  • 140g mąki pszennej
  • 140g cukru pudru
  • 40g masła
  • 4 jaja
 Krem:
  • 500 ml śmietanki kremowej 36 lub 42%
  • 250 g mascarpone
  • 6 płaskich łyżek cukru pudruDodatkowo:
Dodatkowo:
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

 
Wykonanie:

Owoce:
  • Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek
Biszkopt genueński:
  • Masło roztapiamy i studzimy 
  • Mąkę przesiewamy
  • Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników, następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiając miskę na garnku z gotującą się wodą), do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy używając miksera, do całkowitego wystudzenia zawartości.
  • Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do pozostałej masy wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy i wlewamy masło i ponownie mieszamy.
  • Tak przygotowany biszkopt wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy.
  • Pieczemy w 175C przez ca 40 minut.
Ciasto – biszkopt genueński
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy. Jaja ubijamy trzepaczką, stopniowo wsypując cukier. Robimy tak tylko do połączenia się składników. Następnie kontynuujemy ubijanie na parze (stawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą) do czasu aż masa stanie się gęsta i puszysta. Gdy tak się stanie, zdejmujemy miskę  z garnka i dalej ubijamy mikserem, do całkowitego wystygnięcia jej zawartości. Roztopione masło mieszamy z 2 łyżeczkami masy jajecznej. Do reszty masy jajecznej wsypujemy mąkę. Delikatnie mieszamy i wlewamy masło. Mieszamy bardzo delikatnie. Tak przygotowane ciasto genueńskie wykładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Pieczemy ca 40 minut w temperaturze 175C.
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf
Krem:
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, w trakcie ubjania dosypując cukier puder
  • Do ubitej śmietany, partiamy dodajemy mascarpone, dokładnie mieszając

|Galaretka:
  • Galaretkę przygotowujemy z godnie z przepisem na opakowaniu i odstawiamy do wystygnięcia oraz lekkiego zgęstnienia

Instrukcja montażu: 
  • Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części
  • Układamy je jedna na drugiej i przekładamy kremem.
  • Na wierzchu (na górnej warstwie kremu) umieszczamy truskawki, które zalewamy lekko tężejącą galaretką.
  • Całość wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki 
  • Wcinamy z zapałem :-)
Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf





Życzę Wam Smacznego! :-)

Ciasto – biszkopt genueński:
140g mąki pszennej
4 jaja
140g cukru pudru
40g masła
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/tarta-genuenska-z-truskawkami-i-galaretka/#sthash.mSI2O3D6.dpuf



4 komentarze:

  1. Takie torciki z truskaweczkami, to jest właśnie esencja życia! Dziękuje za super prezepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne warstwy! Ogromny plus za niezastąpione truskawki :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon owocowy w pełni, a ja jeszcze nie przygotowałam żadnego, fajnego ciacha :( Uznam więc Twój przepis za prowokację i w ten weekend zabiorę się za pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem szczerze, że to mój ulubiony rodzaj deseru. Świeże owoce i galaretka super przełamują krem. Pychota !

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print