niedziela, 7 maja 2017

Tarta Kawowa





Tak to już ze mną jest, że ubóstwiam WSZYSTKO co zawiera w sobie kawę. Najpyszniejsze lody to lody o smaku cafe latte, najlepszy sernik to sernik mokka. Jeśli tort to najlepiej kawowy. Bezy kawowe to coś co uwielbiam!
Aż dziw bierze, że na blogu znajduje się wciąż tak mało przepisów z kawą w roli głównej. Zatem,  w ramach poprawy, dziś jeden z nich - na bardzo  mocno kawową, aromatyczną tartę.







Tarta Kawowa

Składniki na formę do tart o śr. 28-30 cm:


Kruche ciasto: 
  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła 
  • 1 dorodne jajo
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masa kawowa:
  • puszka mleka zagęszczongo Gostyńskiego niesłodzonego 530g
  • puszka mleka zagęszczonego Gostyńskiego słodzonego 530g
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku
  • 6 żółtek

Beziki kawowe:
  • 4 białka (w temperaturze pokojowej)
  • 220g cukru
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka wrzątku


Wykonanie:

Kruche ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę.
  • Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy

Masa kawowa: 
  • Kawę rozpuszczamy we wrzątku
  • Następnie mieszamy ze sobą dokładnie wszystkie składniki masy kawowej
  • Wylewamy je na podpieczony spód
  • Całość pieczemy w temperaturze 150C przez około 50 minut (po około 25 minutach pieczenia dekorujemy wierzch upieczonymi bezikami i dalej pieczemy przez kolejne 25 minut)

Beziki kawowe (można zrobić samemu, można kupić gotowe, dostępne w wielu sklepach spożywczych i cukierniach):
  • Kawę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę
  • Następnie wsypujemy partiami cukier, cały czas ubijając , do chwili aż nasza piana stanie się super gładka, sztywna i lśniąca
  • Na końcu wlewamy kawę i całość delikatnie mieszamy 
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nasze beziki formujemy (wyciskamy) przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką, pamietając by zachować między nimi odstępy.
  • Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 140C
  • Studzimy





1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print