Hans Hofmann, malarz abstrakcjonista, mawiał, iż umiejętność upraszczania oznacza eliminację zbędnego, by to co niezbędne mogło przemówić. Tak sobie myślę, że jego słowa, wypisz wymaluj, znalazły odzwierciedlenie w dzisiejszej tarcie. Nie ma kremu, nie ma galaretki, nie ma intensywnych przypraw, nie ma żadnych wymyślnych dodatków. Sezonowe owoce, niczym niezakłócone, grają pierwsze skrzypce, a maślana kruszonka cudownie uwydatnia ich smak. Niezbędne przemawia!
TARTA Z OWOCAMI I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ
Składniki na formę do tart o śr. 28 cm:
Kruche ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 50g mąki ryżowej
- 70 g cukru
- 2 żółtka
- 150g masła
Nadzienie:
- 3/4- 1 kg owoców - u mnie: śliwki
Maślana kruszonka:
- 100g mąki pszennej
- 50g masła
- 50g cukru
Wykonanie:
Kruche ciasto:
- Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę.
- Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy
Nadzienie:
- Owoce myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek
- Dość ciasno układamy na podpieczonym spodzie
- Masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem aż otrzymamy kruszonkę
- Kruszonką bardzo obficie posypujemy owoce
Instrukcja montażu:
- Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180C, grzałka góra dół
- Po upieczeniu i wystudzeniu możemy naszą tartę lekko oprószyć cukrem pudrem, szczególnie jeżeli owoce były niezbyt słodkie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)