niedziela, 15 lipca 2018

Tarta z Owocami i Maślaną Kruszonką




Hans Hofmann, malarz abstrakcjonista, mawiał, iż umiejętność upraszczania oznacza eliminację zbędnego, by to co niezbędne mogło przemówić. Tak sobie myślę, że jego słowa, wypisz wymaluj, znalazły odzwierciedlenie w dzisiejszej tarcie.   Nie ma kremu, nie ma galaretki, nie ma intensywnych przypraw, nie ma żadnych wymyślnych dodatków.  Sezonowe owoce, niczym niezakłócone, grają pierwsze skrzypce, a maślana kruszonka cudownie uwydatnia ich smak.  Niezbędne przemawia! 





TARTA Z OWOCAMI I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

Składniki na formę do tart o śr. 28 cm:

Kruche ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka
  • 150g masła

Nadzienie:

  • 3/4- 1 kg owoców - u mnie: śliwki

Maślana kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g masła
  • 50g cukru



 Wykonanie:
 
Kruche ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę.
  • Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 10 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy

 Nadzienie:

  • Owoce myjemy, przepoławiamy i pozbawiamy pestek 
  • Dość ciasno układamy na podpieczonym spodzie
Kruszonka:

  • Masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem aż otrzymamy kruszonkę
  •  Kruszonką bardzo obficie posypujemy owoce

Instrukcja montażu:

  • Całość pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180C, grzałka góra dół
  • Po upieczeniu i wystudzeniu możemy naszą tartę lekko oprószyć cukrem pudrem, szczególnie jeżeli owoce były niezbyt słodkie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print