środa, 8 listopada 2017

Ekspresowe Ciasto Czekoladowo-Kawowe






Wielbię wszystko co z czekoladą i wszystko co z kawą. To ciasto łączy więc moje ulubione smaki. Podpatrzone wieki temu na Moich wypiekach, poddane lekkiej modyfikacji, robi się właściwie samo. Nie wymaga żadnych nadzwyczajnych składników. No i jest jogurtowe! :-)









Ekspresowe Ciasto Czekoladowo-Kawowe

Składniki na formę 34x25cm:

Ciasto:
  • 440g mąki pszennej
  • 250g brązowego cukru
  • 120 g masła
  • 4 duże jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 8 łyżek kakao
  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
Polewa:
  • 100g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:


Ciasto:
  • Wszystkie podane składniki (będące w temperaturze pokojowej!) umieszczamy w misie miksera i najzwyczajniej w świecie, mieszamy na gładką masę. Po kilku minutach ucierania ciasto powinno być gotowe. 
  • Wówczas wykładamy je do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy. 
  • Pieczemy 50-60 minut w temp. 180C. 
Polewa
  • Gdy nasze ciasto siedzi w piekarniku, przygotowujemy czekoladową polewę. W tym celu rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej śmietanę oraz masło i mieszamy do całkowitego połaczenia się składników. Gotową polewą smarujemy wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta.





Życzę Wam Smacznego! :-)

1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print