piątek, 14 marca 2014

Australiskie Ciasto Czekoladowo-Śmietankowe z Włoskimi Orzechami



Postanowiłam wziąć udział w akcji Wspólne gotowanie z formułą - Australia 
której organizatorką jest Daria Witowska. Pospieszne wertowanie zasobów sieci, zaprowadziło mnie na stronę internetowego wydania The Australian Women's Weekly. To właśnie tam znalazłam prezentowany przepis. Znacznie zmniejszyłam ilość cukru, zwiększyłam dawkę proszku do pieczenia i sody oraz dodałam kakao, żeby ciacho miało jeszcze ładniejszy kolor. Pięknie wyrosło. Wyszło wilgotne i smakowite. Rozkoszna propozycja dla wszystkich miłośników czekolady oraz czekoladowych wypieków. Spróbujecie? :-)

Australijskie Ciasto Czekoladowo-Śmietankowe z Włoskimi Orzechami
źródło: The Australian Women's Weekly

Składniki na tortownicę o śr. 22 cm:  
ciasto: 250g mąki pszennej 200g cukru 200g dobrej gorzkiej czekolady 125g miękkiego masła 3 jaja 180ml mleka 3 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli polewa: 250ml śmietanki kremówki 36% 200g dobrej gorzkiej czekolady 50g łuskanych orzechów włoskich

Wykonanie:
ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z solą i cukrem na puch. Następnie wlewamy ekstrakt z wanilii, wbijamy jaja, wykładamy masę czekoladową i wsypujemy kakao. Mąkę przesiewamy wraz z sodą i proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta na przemian z mlekiem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy do suchego patyczka czyli ca 60 minut w temp. 170C.
polewa: Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do zagotowania się. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Polewą smarujemy upieczone i lekko przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy pokrojonymi w duże kawałki orzechami.


Życzę Wam Smacznego! :-) 

23 komentarze:

  1. Czekoladowe ciacho z Australii? Tego jeszcze u mnie nie było! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to bardzo gorąco polecam Ci spróbować :-)

      Usuń
  2. Kojarzy mi się z murzynkiem:) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomina go jednak tylko z wyglądu, bo w smaku jest dużo bardziej czekoladowe i wilgotne.

      Usuń
  3. jak czekoladowe to musi być pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wszystko co z czekoladą. :-)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Kocham takie rozpustne wypieki! :-)

      Usuń
  5. Ależ to ciasto musi być pyszne! Zapisuję sobie do wypróbowania :)
    Dziękuję za udział w akcji i zapraszam za tydzień do zabawy z GP Malezji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na bardzo wilgotne i czekoladowe- takie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto piekłam i jest bardzo pyszne, tylko polewę zrobiłam trochę inaczej tj. z czekolady, masła i mleka.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie wygląda. Troche jakby miał w sobie dodatek buraków. Piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyżby koniec postu? Bardzo fajne ciasto, super wygląda i do tego z dalekiej Australii. To ciasto to rozpusta w biały dzień, ale jestem bardzo za!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasto i ma wszystko to co lubię... orzechy, czekoladę...Pycha:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze podziwiałam takie osoby, które rzucają stabilną posadkę i zaczynają robić coś zupełnie nowego, fajnie, że Im się udało!

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print