piątek, 19 października 2012

Brigadeiros. Słynne brazylijskie krówkowe trufle.

 

To jeden z najsłynniejszych w świecie brazyliskich przysmaków. Trufle wykonano po raz pierwszy w r. 1940 na cześć brygadiera Eduardo Gomesa, który odgrywał znaczącą rolę w życiu politycznym Brazylii w XX wieku. Kajmakowe kuleczki, zwieńczone czekoladową posypką, są szybkim, prostym pomysłem na smakowity deser.


Składniki na ca 25 kuleczek:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
1 łyżka masła + dodatkowo masło do wysmarowania rąk
3 łyżki kakao
Wiórki czekoladowe lub kokosowe lub np. mielone orzechy - generalnie cokolowiek chcemy, w czym będziemy nasze trufelki obtaczać.

Wykonanie:
Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, dodajemy kakao i 1 łyżkę masła. Podgrzewamy do czasu, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od dna. Potrwa to około kwadransa. Gdy tak się stanie, masę wykładamy na wyłożony papierem do pieczenia talerz lub płaską formę do pieczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie natłuszczonymi dłońmi formujemy nieduże kuleczki, obtaczamy je w swojej ulubionej posypce i wstawiamy do lodówki, by dobrze stężały.

Życzę Wam smacznego! :-)



12 komentarzy:

  1. Na pewno pyszne.Wyglądają wspaniale i tak muszą smakować.Miło popatrzeć, jak na wszystko na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. obłędne kuleczki:) chce takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, cuda nad cudami na tym Twoim blogu, chyba się zakochałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też trufle tylko bardziej wytrawne. Może zrobimy wymianę? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze kuleczki, muszą być przepyszne. Uwielbiam takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znając życie wyjadła bym masę prosto z garnka ;] Pyszności :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędnie słodkie, ale pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print