Na jagody czekam z utęsknieniem przez cały rok. Pomysłów na ich wykorzystanie mam zawsze bez liku. W tym sezonie, na pierwszy ogień posyłam francuski deser clafoutis. Nazwę czytamy klafu:ti. Prześmiesznie radzi z tym sobie moje dziecko, nie wiedząc czemu wymawiając: klafiute, z naciskiem na "fiu". Ubaw ma przy tym po pachy :-).
Zatem..klafiute:-) to żabojadzka klasyka - owoce zapiekane w cieście, serwowane na ciepło. Idealnie wpisuje się w wakacyjną aurę. Dodatkowo, żadne to wielkie mecyje - deser prosty i niezawodny - udaje się każdemu. Jestem pewna, że go polubicie.
Clafoutis z Jagodami
źródło: przepis Tessy Caponi-Borawskiej + moje 3 grosze:-)
Składniki na formę o śr. 26-28 cm:
500g jagód
125g cukru
200ml mleka
150ml śmietanki kremówki
150g mąki pszennej
3 jaja XL
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie:
Jagody płuczemy i zostawiamy do obcieknięcia. Jaja ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Następnie wlewamy mleko i kremówkę. Całość starannie mieszamy.
Formę smarujemy masłem. Na spód wykładamy owoce i zalewamy je ciastem. Clafoutis pieczemy ca 40 minut w temperaturze 180C. Podajemy na ciepło, oprószone cukrem pudrem.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Bez względu na nazwę, chętnie wprosiłabym się na kawałeczek tego smakołyku:)) uwielbiam jagody!
OdpowiedzUsuńJagód nigdy dość!:-)) Proszę się częstowac!:-)
Usuńchyba bym zjadła wszystko;))
UsuńNa zdrówko!:-)
Usuńuuu francuski to nie moja bajka, ja wolę zająć się po porstu zrobieniem i ZJEDZENIEM tej pyszności :D
OdpowiedzUsuńZ naciskiem na ZJEDZENIEM:-). Tak trzymaj!:-)
UsuńAleż smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Polecam spróbować. :-)
UsuńZapisuję przepis - koniecznie będę musiała zrobić to clafoutis! :) Wygląda naprawdę cudnie. Ja robię swoje z innego przepisu i jest pyszne, ale różni się wyglądem.
OdpowiedzUsuńCieszę się i szczerze polecam:-).
UsuńPyszności w sam raz na sobotę :) W tym roku jeszcze nie jadłam jagód, muszę to szybko nadrobić :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu! Smaczny będzie z pewnością :)
Dzięki, Mariko! I wzajemnie! :-)
UsuńMniam, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki!:-)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować:-).
UsuńRobiłam niedawno z czereśniami :) bardzo mi smakował :) z jagodami musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńZ czereśniami tez musi być smakowite bardzo:-).
Usuńpyszny deserek :) ja dziś widziałam to cudo z czereśniami, niestety w gazecie nie na talerzu :D
OdpowiedzUsuńna szczęscie, to niewielka filozofia, by w 3 chwile pojawiło się i na talerzu:-).
UsuńNie ważne jak wymawiamy ważne jest to jak smakuje. A z jagodami coś czuje, że smakuje najlepiej.
OdpowiedzUsuńRównie pyszne jest jeszcze z truskawkami:-).
UsuńMiłej niedzieli!:-)
bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza z sezonowymi owocami! pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa też takie uwielbiam:-)
UsuńPonieważ sama nie posiadam bloga (niestety...) ale bardzo lubię przeglądać wpisy na durszlaku i szukać inspiracji do gotowania:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten deser! takie owoce w cieście naleśnikowym :)
OdpowiedzUsuńNiby proste i nic nadzwyczajnego, ale wszystkim smakuje..:-)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego deseru. Z jagodami musiało być przepyszne.Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci Marzenko bardzo! I pozdrawiam również:-).
UsuńPyszne, clafoutis z jagodami jeszcze nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)
Z jagodami smakuje znakomicie.
UsuńPozdrawiam również:-)
Clafoutis lubimy, robimy, a jagody następne w kolejce - jeszcze miedzy truskawkami i rabarbarem jestem :) Twoje wypieki jak zawsze pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki, Agnieszko, za miłe słowa!:-) A clafoutis z truskawami tez jest pyszne.
Usuńi mnie z całą pewnością by posmakowało:) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda przepysznie, jadłam tylko z czereśniami, z jagodami nie miałam jeszcze przyjemności :)
OdpowiedzUsuń