piątek, 21 listopada 2014

Obłędne Ciasteczka Maślano-Pomarańczowe





Dziś będzie krótko i węzłowato. To są ciasteczka z gatunku 3 x O czyli takie, jakie kocham najbardziej: O-błędnie maślane, O-błędnie pomarańczowe oraz O-błędnie kruche. Niebo  w gębie i gęba w niebie, rozkosz podniebienia, kulinarny orgazm ;-) - nazywajcie je sobie jak chcecie. Dla mnie to najcudowniejsze z ciasteczek, delikatne, bajecznie aromatyczne...boskie. Naprawdę warto się o tym wszystkim przekonać na własnej skórze... :-)






OBŁĘDNE CIASTECZKA MAŚLANO-POMARAŃCZOWE
źródło: My Kitchen

Składniki na naprawdę duuużo ciasteczek :-) :
  • 250 g masła
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru pudru
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
Wykonanie:
  • Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy skórkę z pomarańczy. Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do naszej masy maślanej. Całość mieszamy tak, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. 
  • Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą lub lnianą ściereczkę i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.
  • Ze schłodzonego ciasta robimy małe kuleczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i następnie każdą spłaszczamy widelcem, dzięki czemu uzyskamy widoczny na zdjęciach wzorek. 
  • Ciasteczka pieczemy ca 15-25 minut ( w zależności jak szybko piecze Wasz piekarnik) w temperaturze 160C.





Życzę Wam Smacznego! :-)

15 komentarzy:

  1. Zapowiadają się naprawdę obłędnie. Bardzo chętnie przetestuję ten przepis przed świętami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po takich zachętach nie można nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak je opisalas ze chyba nie pozostaje juz nic innego jak piec ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będą idealnie wpasowywać się w świąteczny klimat:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie je nazwałaś! widelec nadał im piękny wzorek

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne na święta. Po upieczeniu są twarde (trzeba odczekać?) czy miękkie? :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe:) Mój mąż uwielbia kruche, muszę mu upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardziej zachęcić do nich nie mogłaś.:)
    Zapisuję i zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja nie zapisuję, ja je już zrobiłam i są doskonałe! Co więcej, wrzucę je na bloga, oczywiście wspominając autora, dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Zła proporcja,że dużo mąki w stosunku do masła,bardzo mocno wyczuwa się mąkę ziemniaczaną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie te ciasteczka są po prostu fantastyczne, ale doskonale rozumiem że można mieć inne zdanie, bo w grę wchodzą tu indywidualny gust oraz preferencje smakowe.
      Co do proporcji mąki do masła, ciasto zagniata się idealnie bez konieczności dodawania czegokolwiek, więc będę się upierać, że są jednak odpowiednie :-). Obecność mąki ziemniaczanej wpływa na konsystencję ciastek i jest w niej wyraźnie wyczuwalna - sprawia, że są tak delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Jeżeli komuś to nie odpowiada, może pożonglować ilością mąk i w ten sposób, na bazie podanego przepisu, stworzyć swoje ulubione ciasteczka :-)
      Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świat! :-)

      Usuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print