wtorek, 13 stycznia 2015

Cudowne Ciasto Pomarańczowo-Migdałowe Bez Mąki, Bez Tłuszczu i Bez Cukru





Zainspirowana książką Konrada Gacy "Kuchnia Fit" upiekłam ciasto. Desery zwykle nie kojarzą się z kuracją odchudzającą, co więcej, mamy zakodowane, że tego rodzaju posiłków powinniśmy wówczas unikać. Ten przepis udowadnia, że nawet chcąc stracić na wadze,możemy od czasu do czasu pozwolić sobie na rozkosznie słodkie co nieco. Nieskromnie napiszę, że ciasto smakuje wyśmienicie. Jest wspaniale aromatyczne, delikatne i ma optymistyczny słoneczny kolor, a przy tym wszystkim, jak już pewnie zauważyliście, zostało przygotowane bez udziału mąki, tłuszczu, ani zwykłego białego cukru.
Taka to pomarańczowo-migdałowa delicja w duchu fit!!! 







Cudowne Ciasto Pomarańczowo-Migdałowe Bez Mąki, Bez Tłuszczu i Bez Cukru

Składniki na tortownicę o śr. 24-26 cm:
Ciasto:
  • 2 dorodne słodkie pomarańcze 
  • 1 szklanka cukru brzozowego (ksylitolu) (szklanka o poj. 250ml) 
  • 200g mielonych migdałów 
  • 5 średniej wielkości jaj  (rozmiar M) 
  • szczypta soli morskiej
Polewa: 
  • 200g gorzkiej czekolady 70% 
  • 6 łyżek wrzątku
Do dekoracji:
  • 1/2 pomarańczy

Wykonanie:
Ciasto:
  • Pomarańcze starannie szorujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy na kawałki, miksujemy blenderem.  
  • Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę. 
  • Żółtka ucieramy z cukrem do białości. 
  • Do masy jajecznej wrzucamy zmiksowane pomarańcze oraz mielone migdały. Starannie mieszamy. Na końcu, dodajemy pianę  z białek.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  • Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C 
  • Wystudzone smarujemy czekoladową polewą i dekorujemy cząstkami pomarańczy.
Polewa:
  • Czekoladę łamiemy na kawałki. Wkładamy do rondelka i zalewamy wrzątkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

Uwagi:
  •  Jeśli owoce będą mało słodkie, może zajść konieczność dodania większej ilości cukru brzozowego niż zostało to ujęte na liście składników. Dodatkowy cukier można wsypać w dowolnym momencie przygotowywania ciasta, byle przed wmieszaniem piany ubitej z białek.
  • Walory dietetyczne ciasta można zwiększyć, rezygnując z polewy czekoladowej.




 Życzę Wam Smacznego! :-)


COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry 



15 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na ciacho. Od Nowego Roku odchudzam się, więc w któryś weekend z chęcią wypróbuję :) Pozdrawiam :) Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam spróbować. Ciekawa będę opinii :-).

      Usuń
  2. Już czuję ten boski zapach!!!! Uwielbiam wszystko co pomarańczowe!!! Mniam mniam.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie faktycznie niesamowicie. Ja też kocham pomarańcze! :-)

      Usuń
  3. to migdałowe ciasto jest bardzo popularne, ale nie dziwię się, bo wszystkie wypieki z mąki migdałowej mają wyjątkowy smak! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym konkretnym dominuje jednak nuta pomarańczy, a migdały grają tu zdecydowanie drugie skrzypce :-)

      Usuń
  4. Nigdy nie słyszałam o takim wypieku... Bardzo intrygujące ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zaintrygowało :-). Zapewniam, że jest warte grzechu....

      Usuń
  5. Zachęcające...chyba się skuszę
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. a te pomarańcze obrać?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy te pomarancze gotować i mikksowac że skorka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powyżej jest dokładnie takie samo pytanie :-) - gotujemy i miksujemy ze skórką :-)

      Usuń
  8. upiekłam je niedawno i jest obłędne smak rewelacyjny i taka fajna delikatna konsystencja ,zrobiłam je bez polewy i też było super właśnie zabieram się za pieczenie następnego a z polewą z czekolady zrobię na pewno na święta wielkanocne i będzie hitem,pieczcie nie czekając a dam głowę ,że wam zasmakuje

    OdpowiedzUsuń
  9. upiekłam je niedawno i jest obłędne smak rewelacyjny i taka fajna delikatna konsystencja ,zrobiłam je bez polewy i też było super właśnie zabieram się za pieczenie następnego a z polewą z czekolady zrobię na pewno na święta wielkanocne i będzie hitem,pieczcie nie czekając a dam głowę ,że wam zasmakuje

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl