wtorek, 22 października 2013

Cynamonowe Kruche Ciasteczka z Migdałami



Bardzo, bardzo rzadko robię ciasteczka, ale jakoś... mnie naszło. Kruchutkie, smakowite, pachnące cynamonem, z migdałami w środku i na zewnątrz. Powstają błyskawicznie, znikają jeszcze szybciej.Upiekłam je w październiku, ale mogą być także świetną propozycją do pochrupania na Boże Narodzenie. Wówczas można im nadać świąteczne kształty choinek, gwiazdek albo aniołków.



Cynamonowe Kruche Ciasteczka z Migdałami
źródło: domowy brulion z przepisami

Składniki na ok. 40 sztuk:2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
brązowy cukier - do posypania ciasteczek
200g masła
1opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 białko do posmarowania ciastek
ok 70g łuskanych migdałów - jeśli mamy migdały ze skórką, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie, skórka spęcznieje i z łatwością uda się ją ściągnąć palcami.

Wykonanie:
Do misy miksera wrzucamy cukry: biały i waniliowy, bardzo miękkie masło, jogurt oraz cynamon i ucieramy razem przez kilka minut. Następnie wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i nieco ponad połowę drobno posiekanych migdałów (resztę wykorzystamy do posypania ciasteczek z wierzchu). Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy małe kuleczki. Każdą rozpłaszczamy i układamy na wysmarowanej masłem blasze.Wierzch smarujemy białkiem, ozdabiamy pozostałymi migdałami i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Należy pamiętać, żeby nie układać ciasteczek zbyt blisko siebie, gdyż podczas pieczenia zwiększą swoje rozmiary. Nasze ciastka pieczemy na złoty kolor, ca 15 min w temp. 170C. Po upieczeniu, zostawiamy w spokoju do całkowitego wystygnięcia, gdyż początkowo będą miękkie i dopiero wówczas przejdą w stan pełnej kruchości.
Życzę Wam Smacznego! :-)

 

22 komentarze:

  1. Ja w zeszłe Święta zakochałam się w pieczeniu ciasteczek :)
    Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oglądałam ostatnio program o zdrowym odżywianiu i ponoć trzeba zjadać dziennie co najmniej garść migdałów :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to jest świetny pretekst do tego, by móc wciąć kilka garści migdałowych ciasteczek :-)

      Usuń
  3. ooo.. ależ jaka wielka szkoda, że tak rzadko je robisz!
    Te które dzisiaj prezentujesz-boskie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniammmmmm kocham wszelkie ciasteczka i jestem wielką miłośniczką ich pieczenia:) te migdałowe z pewnością są idealne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też kocham ciasteczka! Z robieniem jest troszkę gorzej..... :-)

      Usuń
  5. Cynamon jest bardzo ciekawą przyprawą. Pasuje zarówno do grzańca jak i do ciast, budyniów czy ryżu. Przekonałam się do niego w Grecji w której używają go w bardzo dużych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowite! ja lubię piec ciasteczka różnego rodzaju, ale maja jedną wadę.....zbyt szybko zostają zjedzone;)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne ciasteczka, z pewnością upiekę! ja lubię piec ciasteczka z dziećmi :) ale i tak jakoś rzadko to robię! zawsze jakieś ciacho wygra z ciastkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucjo, bardzo gorąco Ci ten przepis polecam :-).

      Usuń
  8. Mmm, ale pyszności! Muszę takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealne na adwentowy czas:-) Zapisuję:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - na okres około bożonarodzeniowy są idealne:-)

      Usuń
  10. Nie trzeba nic życzyć, na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają niezmiernie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print