niedziela, 19 stycznia 2014

Popękane Ciastka Czekoladowe z Chili




Te ciasteczka są pełne żaru, ognia i.. czekolady. Świetne na rozgrzewkę oraz spadek nastroju. Rozpalą każdą duszę i każde ciało! To gwarantowane niczym.. w szwajcarskim banku. :-)


POPĘKANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z CHILI
źródło: Sara Lewis "200 Cakes and Bakes" + moje drobne zmiany

Składniki na ca 30 sztuk:
200g mąki pszennej
100g masła
80g cukru muscovado
2 łyżki naturalnego kakao 
4 łyżki płynnego miodu
200g posiekanej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki drobniusieńko posiekanej papryczki chili

Wykonanie:
Mąkę, cukier, cynamon, sodę oraz proszek wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło oraz chili i całość wyrabiamy palcami jak kruszonkę. Teraz wlewamy miód i wrzucamy czekoladę. Wyrabiamy na jednolite ciasto, z którego następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Leciutko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między ciasteczkami odległości, gdyż sporo urosną  w piekarniku. Pieczemy ca 10 minut w temperaturze 180C.





Życzę Wam Smacznego! :-) 

24 komentarze:

  1. Taki miks to tylko dla wytrawnych czekoladoholików. A ja nim jestem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę się przyznać nieskromnie, że ja również się do nich zaliczam :-).

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko co ma czekoladę:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lekko ostra, a nawet bardzo ostra czekolada jest doskonała. Uwielbiam takie smaki. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ciesze się bardzo. :-) Mamy podobny smak w takim razie. :-)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawią mnie słodycze z dodatkiem chilli. Ciasteczka musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też muszę zrobić jakieś ciasteczka….czekoladowe jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  6. wyśmienity blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Chili idealne na zimę (zwłaszcza na te mrozy).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam pytanie, czy cukier można zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muscovado? Oczywiście można zastąpić zwykłym, ale wpłynie to odrobinkę na zmianę smaku ciasteczek.

      Usuń
  10. I jak ja mam teraz nie upiec? Jak mogłaś mi to zrobić.... Takie pyszności... :D

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print