Te ciasteczka są pełne żaru, ognia i.. czekolady. Świetne na rozgrzewkę oraz spadek nastroju. Rozpalą każdą duszę i każde ciało! To gwarantowane niczym.. w szwajcarskim banku. :-)
POPĘKANE CIASTKA CZEKOLADOWE Z CHILI
źródło: Sara Lewis "200 Cakes and Bakes" + moje drobne zmiany
Składniki na ca 30 sztuk:
200g mąki pszennej
100g masła
80g cukru muscovado
2 łyżki naturalnego kakao
4 łyżki płynnego miodu
200g posiekanej gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki drobniusieńko posiekanej papryczki chili
Wykonanie:
Mąkę, cukier, cynamon, sodę oraz proszek wrzucamy do miski i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy masło oraz chili i całość wyrabiamy palcami jak kruszonkę. Teraz wlewamy miód i wrzucamy czekoladę. Wyrabiamy na jednolite ciasto, z którego następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Leciutko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując między ciasteczkami odległości, gdyż sporo urosną w piekarniku. Pieczemy ca 10 minut w temperaturze 180C.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Taki miks to tylko dla wytrawnych czekoladoholików. A ja nim jestem :D
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać nieskromnie, że ja również się do nich zaliczam :-).
UsuńSmakują nie mniej :-).
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co ma czekoladę:-))
OdpowiedzUsuńAch, ja teeż!!! :-)
Usuńale świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję. :-)
UsuńLekko ostra, a nawet bardzo ostra czekolada jest doskonała. Uwielbiam takie smaki. Pychotka
OdpowiedzUsuńNo ciesze się bardzo. :-) Mamy podobny smak w takim razie. :-)
UsuńBardzo ciekawią mnie słodycze z dodatkiem chilli. Ciasteczka musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły! :-)
UsuńTeż muszę zrobić jakieś ciasteczka….czekoladowe jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńBardzo Ci te konkretne polecam. :-)
Usuńwyśmienity blog, będę tu często zaglądała :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również na mojego bloga :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com
Dziękuję. Z chęcią zajrzę.
Usuńsmaczne muszą być:)
OdpowiedzUsuńMuszą, nie muszą, ale są :-)
UsuńChili idealne na zimę (zwłaszcza na te mrozy).
OdpowiedzUsuńRozgrzewa jak się opatrzy:-)
UsuńBardzo chętnie wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanie, czy cukier można zastąpić zwykłym?
OdpowiedzUsuńMuscovado? Oczywiście można zastąpić zwykłym, ale wpłynie to odrobinkę na zmianę smaku ciasteczek.
UsuńI jak ja mam teraz nie upiec? Jak mogłaś mi to zrobić.... Takie pyszności... :D
OdpowiedzUsuń