piątek, 19 grudnia 2014

Korzenne ciasto kakaowe ze śliwkami



Bardzo aromatyczne ciasto kakaowe z nutą piernikową. Połączenie świeżych śliwek z korzennymi przyprawami i czekoladą nie jest zbyt popularne w wypiekach. Zastanawiałam się więc jak to wyjdzie i wyszło.. całkiem dobrze. Kardamon, cynamon, imbir, goździki.... trzeba być ich miłośnikiem, by zagustować  w tym cieście. Jest bardziej piernikowe niż śliwkowe, choć owoców  w nim wcale niemało. Byłoby świetną propozycją na Boże Narodzenie. Można przecież użyć, dostępnych cały rok, mrożonych śliwek...


Korzenne Ciasto Kakaowe ze Śliwkami


Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
  • 400g śliwek (świeżych lub mrożonych) najlepiej węgierek
  • 250g mąki 
  • 200g miękkiego masła 
  • 180g cukru 
  • 3 jaja 
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 3 łyżki kakao 
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 łyżki mleka 
  • 100g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki wrzątku 
  • płatki migdałowe i suszona żurawina do dekoracji

Wykonanie:
  • Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Kolejno dodajemy jaja i esencję waniliową. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao. Na końcu wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. 
  • Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Układamy na cieście skórką do dołu. Posypujemy cynamonem. 
  • Pieczemy 50-60 minut w temp. 170C. 
  • Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy gorącą wodą. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Lekko studzimy i rozprowadzamy na upieczonym cieście. 
  • Suszoną żurawinę zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut i odcedzamy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Żurawiną i płatkami dekorujemy wierzch ciasta.


Życzę Wam smacznego! :-)

13 komentarzy:

  1. Dobre może być, a może sliwki suszone dodać zimą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam o takiej opcji. Ciasto smakowałoby inaczej, bo suszone śliwki mają intensywny, charakterystyczny aromat, ale pewnie nie byłoby złe.

      Usuń
  2. Lubię takie korzenno-śliwkowe wypieki, ale jednak bez opcji goździkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piernikowe smaki. Nie spotkałam się dotąd, by do piernika dawać świeże owoce, ale ten pomysł bardzo mi sie podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Korzenie ze śliwką to pyszny pomysł!
    Ciasto idealne na jesień.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe czy z suszonymi śliwkami w czekoladzie też by wyszło. Uwielbiam je!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie składników wydaje się być przepyszne! Mniam mniam

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię połączenie śliwek z czekoladą, a tu jeszcze przyprawy korzenne - pełen wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zachęciłaś mnie do tego ciasta i upiekłam je. Wyszło pycha.:)
    Pozdrawiam
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  9. Korzenne ciasta są przepyszne, a jeszcze z tak pysznymi dodatkami, to już znakomite ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też czasem podobny wypiek gości na moim stole. Twój wygląda pięknie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print