To ciasto jest pyszne i...modne :-) , bo wychodzi na przeciw kilku wiodącym trendom. Czekolada, wanilia, sól morska i jarmuż - ten kwartet nadaje ciastu ton . Użycie mąk: ryżowej i migdałowej sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. A jeśli dodatkowo, zamiast cukru, wykorzystamy fruktozę lub ksylitol, powstanie ciacho dostosowane do potrzeb diabetyków, a także wszystkich tych, którzy dbając o linię, chcieliby móc czasami pofolgować sobie na słodko :-).
Ciasto Czekoladowe z Jarmużem i Solą Morską
Składniki na tortownicę o średnicy 18-20 cm
- 3 duże liście jarmużu
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego/fruktozy/ksylitolu
- 1/4 szklanki mąki ryżowej jasnej
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 1/4 szklanki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
- W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.
- W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i
ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree
oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i
całość bardzo dokładnie mieszamy.
Wymieszać mąkę, migdały i soli morskiej i mieszać, aż dobrze się połączą. - Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze . Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).
- W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą.
- Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną soli morskiej.
Życzę Wam Smacznego! :-)
to ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZachęcam do przetestowania przepisu :-)
UsuńSuper! Robiłam już czekoladowe z buraczkami czy cukinią... a widać dużo przede mną :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest najsmaczniejsze ze wszystkim wypieków z dodatkami warzywnymi , jakie kiedykowiek robiłam...
UsuńCzy w tym ciescie jest wyczuwalny jarmuz? Akurat ja go uwielbiam. Tylko pytam z ciekawosci:-P.
OdpowiedzUsuńJarmuż jest słabo wyczuwalny. Dominuje nuta czekoladowa z lekko słonym posmakiem..
UsuńWitam, po sparzeniu i zblendowaniu jarmu jaka jego objętość powinna nam powstać? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie umiem odpowiedzieć precyzyjnie na tak sformułowane pytanie, ale jest to ilośc niewielka, bo sparzamy i blendujemy 3 duże liście jarmużu jedynie. Generalnie cale ciasto jest niewielkich rozmiarów - zalecana forma ma śr. 18-20 cm, więc i jarmużu nie może być bardzo dużo.
Usuń