sobota, 13 sierpnia 2016

Tarta z Pieczonym Bakłażanem i Czosnkiem





Poddałam bakłażana szczegółowej inwigilacji i wiecie co się okazało?
Że jest pełen niespodzianek! Znany również jako oberżyna lub miłosna gruszka, dość powszechnie wydaje się być warzywem, ale nim zupełnie nie jest. Z botanicznego punktu widzenia to owoc, w najczystszej postaci, a konkretnie: jagoda! Co więcej, zaskakujące są jego rodzinne koligacje. Najbliższymi kuzynami bakłażana okazały się: ziemniaki, pomidory, papryka i co najciekawsze, tytoń. 
Początkowo oberżyna, podobnie jak ziemniak, była uprawiana w Europie jako roślina ozdobna. Dopiero znacznie później odkryto jej liczne kulinarne walory. 
Bardzo mnie zaskoczyło,że bakłażany występują również w zupełnie niebakłażanowych kolorach :-) : żółtym, pomarańczowym, zielonym..
Nie wiedziałam także, że ten nietypowy owoc w niektórych państwach ma nawet swoje święto, zwane „świętem Bakmana”. Obchodzone jest 10 marca czyli dokładnie  w dniu moich urodzin :-)
Co jeszcze ważnego o oberżynie? 
Jest niebywale niskokaloryczna - w 100g zawiera jedynie nieco ponad 20 kcal. Dzieje się tak dlatego, że aż w 90% składa się z wody. Cukry stanowią zaledwie 2%. Ponadto ma stosunkowo dużo błonnika. W 100g bakłażana będzie go więcej niż w jabłku czy brzoskwini. Jest również świetnym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia.
A teraz po teorii, czas na zajęcia praktyczne. Zapraszam na tartę z pieczonym bakłażanem!



Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal.
W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze-oberzyny_41782.html
Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - w 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal.
W 90% zbudowany jest z wody, a tylko 2% to cukry. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. W 100 gramach bakłażana będzie go dwukrotnie więcej niż w jabłku czy brzoskwini.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/baklazan-wlasciwosci-zdrowotne-i-odzywcze-oberzyny_41782.html


Tarta z Pieczonym Bakłażanem i Czosnkiem 

Składniki na formę o śr. 26-28 cm

Kruchy spód:
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo
Nadzienie:
  • 2 duże bakłażany 
  • 1 dorodna cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 100g sera feta 
  • natka pietruszki do posypania po upieczeniu
  • 250g koktajlowych pomidorków
  •  2 jaja
  • 5-6 łyżek gęstej śmietany 18% 
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz - do smaku 

Wykonanie:

Kruchy spód:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.
Nadzienie: 
  • Bakłażany kroimy w dużą kostkę, układamy na wyłożonej foli aluminiową blasze do pieczenia, oprószamy go solą morską i obficie skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ca 20-25 minut w temperaturze 200 C.
  • Cebulę kroimy w cieniutkie półtalarki, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę . Cebule  z czosnkiem szklimy na patelni na łyżeczce oliwy.
  • Upieczonego bakłażana mieszamy z cebulą i czosnkiem, w razie potrzeby doprawiamy solą morską i pieprzem. Całość wykładamy na podpieczony kruchy spód
  • Rozbełtane jaja mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i taką mieszanką zalewamy naszego bakłażana z cebulą i czosnkiem.
  • Następnie, na wierzchu rozkładamy koktajlowe pomidorki, pokrojone na ćwiartki lub połówki i całć obficie posypujemy rozkruszoną fetą.
  • Pieczemy ca 30 min w temperaturze 180 C 
  • Po upieczeniu posypujemy drobniutko posiekaną natką pietruszki 
 



Życzę Wam Smacznego! :-) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print