wtorek, 16 sierpnia 2016

Czekoladowa Tarta z Jagodami i Crème Pâtissière







"Wychodzi słonko, wychodzi złote nad pola i ogrody.
Idą i dzieci całą gromadką do lasu na jagody.
Oto z koszykiem mała Jagusia, a z kobiałeczką Janek,
Hanka ma śliczny szary dzbanuszek, a Mania - duży dzbanek.
Zbierały dzieci w lesie jagody niekrótko i niedługo.
Chodziły wszędzie: przy leśnej drodze, w porębie i nad strugą.
Widziały z dala liska chytruska, widziały wiewióreczkę,
Wojtuś się pokłuł w krzaku jałowca, Jaś zgubił kobiałeczkę.
Wróciły dzieci  z lasu w południe, choć wyszły wczesnym ranem.
Mama im obiad dała na ławie w ogrodzie, pod kasztanem."
                              
                                                                                                            Autor : Józef Czechowicz


Heh......a to już ostatnie  w tym roku jagody...i ostatnie ciasto z jagodami... :-(





Czekoladowa Tarta z Jagodami i Crème Pâtissière


Składniki na formę o śr. 28 cm:

Kruchy spód:
  • 200g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 duże jajo
  • 30g (3 łyżki) naturalnego kakao
Crème Pâtissière:
  • 6 żółtek
  • 100g cukru
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 laska wanilii
 Dodatkowo:
  • 300g jagód


Wykonanie:

Kruchy spód:
  • Z mąki, masła jajka i cukru zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Crème Pâtissière:

  • Rozkrojoną na pół laskę wanilii zagotowujemy z mlekiem  odstawiamy na kwadrans. Laskę wanilii usuwamy.
  • Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy mąkę.
  • Gorące mleko wlewamy do masy jajecznej i starannie mieszamy (mikserem), by całość miała gładką, pozbawioną grudek konsystencję .
  • Krem podgrzewamy, cały czas mieszając aż wyraźnie nam zgęstnieje. Gdy tak się stanie , zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Ponownie mieszamy aż do jego rozpuszczenia się. 
  •  Lekko przestudzony krem wykładamy na podpieczony spód.
 Dodatkowo:
  • Jagody płuczemy na sicie i osuszamy, a następnie wykładamy na warstwę kremu.
  • Przed podaniem schładzamy w lodówce 





Życzę Wam Smacznego! :-)

Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry


1 komentarz:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print