sobota, 6 sierpnia 2016

Tarta Oreo z Musem Czekoladowym i Malinami







To chyba najpyszniejsza słodka tarta na blogu. Mus czekoladowy już sam w sobie jest szalenie elegancki, a połączenie z malinami ,dodatkowo podsyca jego wrodzoną szlachetność. Spód na bazie Oreo zapewnia niespotykany wygląd, a całość ma tę zaletę że budzi furorę w każdym, czekoladolubnym towarzystwie.
Spróbujcie koniecznie, póki trwa sezon na maliny!






Tarta Oreo z Musem Czekoladowym i Malinami

Składniki na formę o śr. 26-28 cm:

Spód:
  • 150 g ciasteczek Oreo
  • 150 g dowolnych kakaowych herbatników
  •  80g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
Mus czekoladowy:
  • 200g dobrej jakościowo gorzkiej czekolady
  • 100g masła
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/4 szklanki wody

Dodatkowo:


  •  ca 400g świeżych malin



Wykonanie:

Spód:

  • Masło i czekoladę roztapiamy
  • Ciasteczka Oreo i kakaowe herbatniki rozdrabniamy na pył w malakserze
  • Ciastka łączymy z masłem i czekoladą. Powstałą w ten sposób masą wylepiamy spód i boki formy do tarty, mocno dociskając


Mus czekoladowy: 

  • W garnuszku mieszamy śmietankę z kakao, wodą , cukrem i kakao. Podgrzewamy. Dodajemy masło i całość zagotowujemy, mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy połamaną na kostki czekoladę.Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się tejże.


Instrukcja montażu:

  • Czekoladową masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na wierzchu układamy maliny i całość ponownie umieszczamy  w lodówce, do całkowitego stężenia musu, co zajmie około 2-3 godzin.





Życzę Wam Smacznego! :-)

Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry







3 komentarze:

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print

Durszlak.pl