niedziela, 16 października 2016

Nie Marnuj Jedzenia! Zmień Przyzwyczajenia!





Obchodzony dziś Światowy Dzień Żywności to dobry moment na refleksję nad często zupełnie bezmyślnym marnowaniem jedzenia.
W dobie, gdy 800 milionów ludzi na świecie głoduje, a 12% jest niedożywionych , warto zastanowić się i przeanalizować, jak to wygląda w naszym własnym przypadku, w jaki sposób planujemy i robimy zakupy, jak gospodarujemy jedzeniem, co faktycznie ląduje na naszym talerzu, a co i dlaczego finalnie wędruje do kosza.







Czy wiecie, że na świecie co roku wyrzucamy 1,3 miliarda ton jedzenia? Stanowi to aż 1/3 ogółem produkowanej żywności.
Tylko w Europie na śmietniku ląduje rocznie 100 milionów ton (w samej Polsce jest to 9 milionów), co oznacza, że mieszkańcy naszego kontynentu wyrzucają 16% swoich zakupów.
W Polsce do marnowania żywności przyznaje się 35% konsumentów.







Jesteście ciekawi które artykuły spożywcze najczęściej kończą żywot na wysypisku?
Oto stosowne zestawienie!






Zastanawialiście się kiedykolwiek, co można zrobić, żeby zredukować liczbę wyrzucanego jedzenia, a tym samym przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego?
Powiem Wam, że nie trzeba wiele, by w krótkim czasie zauważyć efekty swoich działań.
Wystarczy wprowadzić  kilka naprawdę prostych zasad do codziennego życia oraz zmienić niektóre nawyki.
Zmiany będą miały także wymiar finansowy, bo dzięki paru nieskomplikowanym trickom, uda Wam się zaoszczędzić średnio 50 zł każdego miesiąca.






Poniżej przedstawiam esencję, sedno, clou, rdzeń. trzon, miąższ... co kto woli... 
Wprowadzenie tych drobnych zabiegów sprawi, że będziecie kupować tylko to czego naprawdę potrzebujecie.





Co jeszcze dodałabym od siebie?
Namawiałabym gorąco do kulinarnego recyclingu i kuchennej kreatywności czyli dawania drugiego życia produktom/potrawom, które pozostały nam z posiłków poprzedniego dnia albo od dłuższego czasu zalegają w szafkach/lodówce, a ich termin przydatności do spożycia zbliża się.
Z resztek można wyczarować bardzo smakowite dania.
Inspiracji możecie szukać w Internecie wpisując w wyszukiwarkę chociażby: "nie marnuj jedzenia przepisy" albo "dania z resztek".
Podrzucam Wam również link do serii filmików w których Marco Ghia, szef kuchni Akademii Kulinarnej Whirlpool, gotuje i rozmawia o niemarnowaniu jedzenia ze znanymi Polkami i Polakami.






Trzeba wiedzieć, że żywność, która nie została wykorzystana wywiera wielowymiarowe, negatywne skutki społeczne, ekonomiczne i ekologiczne.
Często zapominamy, że produkt spożywczy, to nie tylko, to co konsumujemy, ale także jego produkcja, opakowanie, transport, energia, emisja odpadów przemysłowych.
Wyrzucając produkty spożywcze marnotrawimy energię i wodę niezbędne do wytworzenia, transportu oraz dystrybucji żywności. Automatycznie wyrzucamy w błoto pieniądze, które wydaliśmy na zakupy, a do tego generujemy więcej odpadów.




Naprawdę warto zrewidować własny styl robienia zakupów, planowania posiłków oraz gotowania i w prosty sposób zredukować liczbę wyrzucanej przez nas samych żywności.

Nie marnuj jedzenia, zmień przyzwyczajenia!

Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry




1 komentarz:

  1. Bardzo ważny wpis!
    Jest mi trudno zrozumieć marnowanie jedzenia.
    Mam 5 osobową rodzinę, kupuję tyle ile jest nam potrzebne, nigdy nie kupuję na zapas, czasem, ale tylko żywność tzw. suchą. Przygotowują tylko tyle jedzenia ile wiem, że zjemy. Wyrzucenie jedzenia zdarza się u nas dosłownie kilka razy w roku i są to niewielkie ilości typu zapomniany kawałek chleba który spleśniał.

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print