poniedziałek, 12 września 2016

Tarta Caprese





Kto by nie znał sałatki caprese! Na pewno jednak nie wszyscy wiedzą, że pochodzi ona z południa Włoch z regionu Kampania, a dobór jej podstawowych składników ma odzwierciedlać narodową włoską flagę.
Ten sam efekt postanowiłam uzyskać na..tarcie.
Udało się, czy nie? :-) 








Tarta Caprese

Składniki na formę o śr. 26-28 cm


Kruchy spód:
  • 250g mąki pszennej typ 450-650
  • 150g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 duże jajo

Nadzienie:
  • 1 opakowanie sera mozzarella (125g)
  • 4 dorodne pomidory
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cukrowa cebula
  • solidna garść świeżej bazylii
  • 2 jaja
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonanie:

Kruchy spód:
  • Z mąki, masła i jajka zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wykładamy nim naszą formę do tarty, starannie dociskając ciasto do dna i boków. Ciasto na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fasolą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Nadzienie:
  • Duże pomidory sparzamy wrzątkiem, pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę.
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości 
  • Mozzarellę również kroimy w kostkę 
  • Listki bazylii drobno siekamy
  • Pomidory dusimy na oliwie, w trakcie dodając cebulę, przyprawiamy je solą, pieprzem oraz połową posiekanych listków bazylii.
  • Śmietanę mieszamy z rozbełtanymi jajami, delikatnie solimy i pieprzymy.
  • Masę pomidorowo-cebulowo-bazyliową wykładamy na podpieczony spód, zalewamy ją śmietaną, posypujemy kostkami mozzarelli, dekorujemy cząstkami koktajlowych pomidorków, delikatnie oprószamy pieprzem.
  •  Pieczemy ca 30 minut w temperaturze 180C
  • Po upieczeniu chwilę studzimy, a następnie posypujemy pozostałymi listkami bazylii.


 


Naturalny Polski KOLAGEN Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się Skóry

1 komentarz:

  1. Oj udało ci się baaardzo wiernie (i smacznie) odwzorować flagę Włoch. Jakoś mam wrażenie, że pewnie w smaku jest kwintesencją tego kraju :)

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print