poniedziałek, 30 stycznia 2017

Waniliowy Sernik z Żurawiną i Kruszonką






Serniki darzę szczególną sympatią. Upiekłam ich już setki! Lubię z sernikami eksperymentować, testować nowe połączenia, smaki... Potem z radością delektuję się każdym kęsem i z satysfakcją patrzę jak domownicy pochłaniają kolejne kawałki...
2 kostki twarogu śmietankowego, któremu czasu zostało niewiele oraz zapomniana na dnie szuflady torebka suszonej żurawiny, stały się inspiracją. A co wyszło?
Oceńcie sami! Zapraszam do degustacji. :-)))




Waniliowy Sernik z Żurawiną i Kruszonką


Składniki na tortownicę o śr.24 cm :

Masa serowa:

  • 500g mielonego twarogu 
  • 120g cukru
  • 4 jaja XL
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii


Ciasto kruche na spód 
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajo

Kruszonka:
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru
  • 100g mąki pszennej
Dodatkowo: 
  • 2 garście żurawiny świeżej lub suszonej



Wykonanie:

Masa serowa:
  • Twaróg przez chwilę ucieramy z cukrem
  • Kolejno dodajemy jaja, cały czas mieszając
  • Wlewamy ekstrakt waniliowy
  • Na końcu wsypujemy mąkę. Mieszamy krótko, tylko do połączenia się składników

Kruche ciasto:
  • Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, formując z niego kulę. Zawijamy je w bawełnianą ściereczkę albo folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Kruszonka:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i  masło. Bardzo dokładnie wyrabiamy (rozcieramy w palcach), aż powstaną drobne grudki z ciasta. 
  • Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na pół godziny.

Instrukcja montażu:
  • Dno tortownicy wylepiamy ciastem, na całej jego powierzchni robimy dziurki widelcem i podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180C.
  • Na podpieczony spód wykładamy masę serową , a na nią żurawinę, którą z kolei posypujemy kruszonką. Na wierzchu rozsypujemy niedbale trochę żurawiny.
  • Pieczemy ca 60 minut w temperaturze 180C
  • Studzimy i przez co najmniej kilka godzin chłodzimy w lodówce. 







Życzę Wam Smacznego! 




2 komentarze:

  1. Sernik z kruszonką? Takiego cuda jeszcze nie jadłam :) Pysznie się zapowiada!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Serdeczne dzięki za wszystkie opinie i komentarze. :-)

Print